Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Ambassadör: Ann Linde har blivit inbjuden till Israel

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) bjöds in till Israel när hon samtalade med sin israeliske motsvarighet Yair Lapid. Det berättade Israels nye Sverigeambassadör, Ziv-Nevo Kulman, när han intervjuades i Sveriges Radio på onsdagen.

I ett videoklipp berättar den nya ambassadören att han har ett engagemang i hbtq-frågor och hållbarhet.

Nyheter · Publicerad 17:00, 23 sep 2021

Det var häromveckan som utrikesministrarna bröt det mångåriga dödläget på högsta diplomatiska nivå mellan Sverige och Israel.

När Yair Lapid kommenterade samtalet i måndags lyfte han fram Ann Lindes stöd både för Israels säkerhetsbehov och för Israel som judiskt ”hemland”.

Enligt Israels nye ambassadör Ziv-Nevo Kulman, som lyssnade på samtalet, passade den israeliske utrikesministern på att bjuda in sin svenska motpart till Israel – en stor förändring med tanke på att förra utrikesministern Margot Wallström (S) inte var välkommen i landet.

– Vi tror att det blir en möjlighet för båda länder att fokusera på det vi delar och håller med varandra om, för i själva verket håller vi med varandra om det mesta, sade Ziv-Nevo Kulman i P1 Morgon.

Han förklarade den diplomatiska islossningen med politiska förändringar både på den israeliska och svenska sidan.

– Under de senaste två åren har vi sett en förändring där Sverige agerar närmare den europeiska huvudfåran på den multilaterala arenan; vi har sett hur Sverige förhåller sig till det iranska kärnvapenhotet [...] och vi är medvetna om ansträngningarna för att motverka antisemitism, sade ambassadören.

Ziv-Nevo Kulman efterträdde nyligen Ilan Ben-Dov som ambassadör i Stockholm. De senaste fyra åren har han förestått avdelningen för kulturdiplomati vid det israeliska utrikesministeriet. Dessförinnan har han bland annat varit generalkonsul i Montreal i Kanada.

I en videopresentation som lagts ut i sociala medier berättar den 51-årige diplomaten att han läste böckerna om Pippi Långstrump och Nils Holgersson som barn, och att han i tonåren var med i Abbas israeliska fanklubb.

– På samma sätt som jag upptäckte Sverige tack vare litteratur och musik bygger talangfulla konstnärer från Israel broar som gör mig så tacksam och stolt, säger Ziv-Nevo Kulman, som studerade konsthistoria innan han blev diplomat.

Han passar dessutom på att berätta att han är vegetarian, och homosexuell.

– Som medlem av hbtq-samhället har jag de senaste tre åren deltagit som volontär i ett utbildningsprojekt vid Öppet hus Jerusalem, till minne av Shira Banki, en 16-årig tonåring som knivhöggs till döds under Jerusalem Pride 2015, säger han.

Han påpekar också att Israels utrikesdepartment främjar jämlikhet, hbtq-rättigheter och rättigheter för personer med funktionsnedsättningar, ”som de tre pelarna i vår agenda för mänskliga rättigheter”.

Ytterligare en fråga som ambassadören lyfter är arbete för ett hållbart samhälle.

Videopresentationen, som avslutas med fika tillsammans med Sveriges Israelambassadör Erik Ullenhag, förefaller noga anpassad till en allmän svensk kontext. Men den nya ambassadörens politiska linje skiljer sig i förstone inte från föregångarens.

I intervjun med P1 Morgon underströk Ziv-Nevo Kulman att Israel ser mycket negativt på det svenska erkännandet av Palestina, och att man anser att Sverige drivit en ”partisk” politik i regionen.

Som medlem av hbtq-samhället har jag de senaste tre åren deltagit som volontär i ett utbildningsprojekt vid Öppet hus Jerusalem.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier