Var och en som upphöjer sig själv ska bli förödmjukad, men den som ödmjukar sig ska bli upphöjd.
Lukasevangeliet 14:11

Världen idag

Allt fler Gazabor läser hebreiska – vill ha jobb i Israel

Allt fler Gazabor vill lära sig hebreiska. Detta sedan den israeliska regeringen gradvis fördubblat antalet arbetstillstånd, från 5 000 till 10 000.

– Jag tänker lära mig hebreiska så att jag kan klara mig på jobbet i Israel, säger Farra, som skrivit in sig på en språkskola i Gaza, till nyhetsbyrån Reuters.

Nyheter · Publicerad 13:00, 6 mar 2022

Ahmed Al-Faleet, som äger språkcentret Nafha, berättar att antalet personer som anmält sig till kurserna i hebreiska fyrdubblats sedan fler arbetstillstånd började delas ut i slutet av förra året. Just nu går det 160 elever på varje kurs.

– Med hjälp av den här utbildningen kan den som får ett tillstånd läsa skyltar och handlingar på hebreiska, och kommunicera vid israeliska kontrollstationer. Om en arbetsgivare bara talar hebrieiska kan den anställde tala med honom, säger Ahmed Al-Faleet till Reuters.

Han och de andra språklärarna lärde sig hebreiska under sin tid som intagna på israeliska anstalter, berättar Al-Monitor. Ahmed Al-Falet själv släpptes från fängelset Gilad Shalit som en del av en fångutväxling 2011.

Till Al-Montor säger han att 80 procent av dem som skrivit in sig vid kursen för hebreisk affärsterminologi har gått på universitetet.

En av dem är Mohamed Tanani, som bor i flyktinglägret Jabalia i norra Gaza och arbetar på sin pappas syfabrik.

– Jag skrev in mig här för att lära mig affärsterminologi på hebreiska, säger han till Al-Monitor.

– Jag måste lära mig hebreiska för att kunna kommunicera med handlarna i Israel. Min fars företag är registrerat för import och expert till Israel, och riktar in sig på Tel Aviv. Jag har ansökt om ett arbetstillstånd och förväntar mig att få det.

Före 2002 arbetade omkring 120 000 Gazabor i Israel, enligt ekonomen Mohammad Abu Jayyab i Gaza. Sedan dess har antalet begränsats kraftigt, till följd av stridigheter och efter att Hamas tagit över makten i Gaza, uppger han för The Media Line.

Inkomsten efter en dags arbete i Israel ger lika mycket som en veckas arbete i Gaza, skriver Reuters. Att antalet arbetstillstånd nu ökar blir en efterlängtad inkomstkälla i Gaza, där 64 procent av 2,3 miljoner invånare uppskattas leva i fattigdom och arbetslösheten närmar sig 50 procent.

En israelisk överste, Moshe Tetro, menar att de nya arbetstillståndet kan bidra till en förbättrad ekonomi i Gaza och dessutom ”gagna lugnet och säkerheten”.

– Om säkerhetssituationen förblir stabil och lugn kan Israel att komma att öppna sig mer och mer, säger han till Reuters.

Enligt en högt uppsatt tjänsteman inom Hamas, Eassam Daalis, förväntas Israel dela ut ytterligare arbetstillstånd inom den närmaste tiden, så att antalet tillstånd kommer upp i 30 000.

Arbetstillstånden ingår i en ett paket med åtgärder som förhandlades fram med hjälp av Egypten, Qatar och FN efter striderna i maj förra året.

Jag skrev in mig här för att lära mig affärsterminologi på hebreiska.

Väckelserörelsens kulturkritik var inte helt obefogad

Ledare Äldre tiders väckelserörelse har kritiserats för sin förmenta moralpanik. Det tidiga 1900-talets... onsdag 5/10 00:10

Värdekonservativt Lettland ratade ryskvänligt parti

Nyhetskommentar Det innebär en jätteskräll att det som i flera val varit Lettlands största parti – det ryskvänliga... onsdag 5/10 00:00

Ryska soldater i Ukraina varnar reservister

Ukrainakriget. Tre ryska yrkessoldater, som alla stridit i Ukraina tidigare i år, varnar för vad som kan hända med... onsdag 5/10 18:00

Långsamma mirakler gör något inom oss

Vardagskrönika Efter avslutad bön kommer tystnaden, och så skrämmande tyst det kan vara. Man har sagt sitt ”amen”,... onsdag 5/10 00:00

Integritet – ett adelsmärke för en kristen företagare

Arbetslivskrönika Jag frågade mina första kull elever i Myanmar vad som hade gjort mest intryck på dem efter de gått... onsdag 5/10 00:00

M, KD, SD och L: Nej till höghastighetståg

Politik. M, KD, SD och L har enats om att säga nej till höghastighetsjärnväg, rapporterar Sveriges Radio... onsdag 5/10 07:00

Senaste nytt

    Ett svar på frågan om Israels styrka

    Israelkrönika Många har frågat sig hur det judiska folket har kunnat bevaras som ett folk och en kultur under de...
    Följ Världen idag i sociala medier