Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Allt fler Gazabor läser hebreiska – vill ha jobb i Israel

Allt fler Gazabor vill lära sig hebreiska. Detta sedan den israeliska regeringen gradvis fördubblat antalet arbetstillstånd, från 5 000 till 10 000.

– Jag tänker lära mig hebreiska så att jag kan klara mig på jobbet i Israel, säger Farra, som skrivit in sig på en språkskola i Gaza, till nyhetsbyrån Reuters.

Nyheter · Publicerad 13:00, 6 mar 2022

Ahmed Al-Faleet, som äger språkcentret Nafha, berättar att antalet personer som anmält sig till kurserna i hebreiska fyrdubblats sedan fler arbetstillstånd började delas ut i slutet av förra året. Just nu går det 160 elever på varje kurs.

– Med hjälp av den här utbildningen kan den som får ett tillstånd läsa skyltar och handlingar på hebreiska, och kommunicera vid israeliska kontrollstationer. Om en arbetsgivare bara talar hebrieiska kan den anställde tala med honom, säger Ahmed Al-Faleet till Reuters.

Han och de andra språklärarna lärde sig hebreiska under sin tid som intagna på israeliska anstalter, berättar Al-Monitor. Ahmed Al-Falet själv släpptes från fängelset Gilad Shalit som en del av en fångutväxling 2011.

Till Al-Montor säger han att 80 procent av dem som skrivit in sig vid kursen för hebreisk affärsterminologi har gått på universitetet.

En av dem är Mohamed Tanani, som bor i flyktinglägret Jabalia i norra Gaza och arbetar på sin pappas syfabrik.

– Jag skrev in mig här för att lära mig affärsterminologi på hebreiska, säger han till Al-Monitor.

– Jag måste lära mig hebreiska för att kunna kommunicera med handlarna i Israel. Min fars företag är registrerat för import och expert till Israel, och riktar in sig på Tel Aviv. Jag har ansökt om ett arbetstillstånd och förväntar mig att få det.

Före 2002 arbetade omkring 120 000 Gazabor i Israel, enligt ekonomen Mohammad Abu Jayyab i Gaza. Sedan dess har antalet begränsats kraftigt, till följd av stridigheter och efter att Hamas tagit över makten i Gaza, uppger han för The Media Line.

Inkomsten efter en dags arbete i Israel ger lika mycket som en veckas arbete i Gaza, skriver Reuters. Att antalet arbetstillstånd nu ökar blir en efterlängtad inkomstkälla i Gaza, där 64 procent av 2,3 miljoner invånare uppskattas leva i fattigdom och arbetslösheten närmar sig 50 procent.

En israelisk överste, Moshe Tetro, menar att de nya arbetstillståndet kan bidra till en förbättrad ekonomi i Gaza och dessutom ”gagna lugnet och säkerheten”.

– Om säkerhetssituationen förblir stabil och lugn kan Israel att komma att öppna sig mer och mer, säger han till Reuters.

Enligt en högt uppsatt tjänsteman inom Hamas, Eassam Daalis, förväntas Israel dela ut ytterligare arbetstillstånd inom den närmaste tiden, så att antalet tillstånd kommer upp i 30 000.

Arbetstillstånden ingår i en ett paket med åtgärder som förhandlades fram med hjälp av Egypten, Qatar och FN efter striderna i maj förra året.

Jag skrev in mig här för att lära mig affärsterminologi på hebreiska.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier