Vår själ väntar på Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn.
Psaltaren 33:20-21

Världen idag

Alf Svensson: Viktor Orbán kommer säga ja till Sverige

Ungerns premiärminister Viktor Orbán lovar att Ungern kommer att säga ja till svenskt medlemskap i Nato samtidigt som Turkiet gör det. Det har han personligen sagt till Kristdemokraternas tidigare partiledare Alf Svensson.

Nyheter · Publicerad 15:44, 31 maj 2023

– Vi sågs i Slovenien och då högg jag honom i armen och sade att det är ju ynkligt, du har inga motiv till att inte rösta ja. Nu vill jag veta när det blir, sade jag. Och då sade han att det blir samtidigt som Turkiet, säger Svensson till Ekot.

Ungern och Turkiet är de enda länder som hittills inte sagt ja till svenskt inträde i Nato.

Mötet mellan Svensson och Orbán ägde rum på ett möte i Slovenien för kristdemokratiska partier. Enligt Svensson har det handlat mycket om stolthet.

– Han har menat sig vara förorättad av svenska medier och svenska politiker, och man kan ju tycka att de skulle vara för stora för (det). Men de herrarna är inte så stora inuti. Om de blir lite förnärmade eller sedda över axeln, känner sig lite misskrediterade, så beter de sig på det här viset, säger Alf Svensson.

Svenska politiker har bland annat kritiserat Ungerns familjepolitik och rättsväsende.

Förra S-ministern Annika Strandhäll har exempelvis jämfört Ungerns familjepolitik med 30-talets Tyskland. Hon syftade på de bidrag och förmånliga lån som regeringen införde 2019 för att stödja familjer som föder och fostrar många barn.

Styrräntan höjs på nytt – så mycket dyrare blir ditt bolån

Ekonomi. Torsdagens nya räntehöjning gräver ännu djupare hål i hushållens plånböcker. Ökade bolånekostnader... fredag 22/9 22:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10

Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

Kriminaliteten. Flera utomstående tros ha blivit offer när två personer sköts ihjäl på en pub i Sandviken. – Det är... fredag 22/9 18:17

Viktigt att hedra pionjärerna när frikyrkligheten firar 175 år

Ledare I dag firar Sveriges frikyrklighet 175 år. Åtminstone om man betraktar dopen vid Vallersvik som... torsdag 21/9 00:40