Var och en som tror att Jesus är Kristus är född av Gud. Och den som älskar Fadern älskar också den som är född av honom.
1 Johannesbrevet 5:1

Världen idag

Moshe Gordon är en av de israeler, bosatt i ett judiskt samhälle på det som kallas Västbanken, som har hyrt ut sitt gästhus via Airbnb. Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT

Airbnb stoppar annonser från Judeen och Samarien

Uthyrningsföretaget Airbnb har upphört med att förmedla israeliska semesterbostäder i Judeen och Samarien, det som ibland benämns Västbanken. Beslutet har väckt starka reaktioner i Israel, som anklagar företaget för antisemitism och svarar med att begränsa deras verksamhet i landet.

Nyheter · Publicerad 08:22, 3 dec 2018

I förra veckan kom beskedet att Airbnb tar bort alla annonser om boenden i israeliska samhällen på Västbanken. Beslutet drabbar mer än 200 israeler, som haft hus eller lägenheter listade på företagets populära uthyrningsplattform.

Israels turismminister Yariv Levin kallade beslutet diskriminerande och skamligt. Han meddelade att israeliska myndigheter kommer att begränsa Airbnb:s verksamhet och hjälpa drabbade personer som väljer att stämma företaget. Levin vill också genomföra ett speciellt program för att uppmuntra turism och boende i semesterlägenheter över hela Judeen och Samarien. Det rapporterar ett flertal medier.

Israels minister för strategiska frågor, Gilad Erdan, planerar att tala med ledande amerikanska tjänstemän för att undersöka om beslutet kan stoppas. Han vill ta reda på om det bryter mot amerikanska lagar som förbjuder bojkotter mot Israel. Sådana lagar finns i 25 av 50 delstater, skriver bland andra Jerusalem Post.

Den förre israeliske ambassadören i USA, Michael Oren, krävde en bojkott av Airbnb.

”Airbnb svartlistar judiska lägenheter i Judeen och Samarien – inte palestinska lägenheter, inte lägenheter på turkisk-ockuperade Cypern, Marocko-ockuperade Sahara, inte i Tibet… Airbnb: s policy är själva definitionen av antisemitism”, twittrade han.

New York Times konstaterar att det amerikanska företaget länge har stått under stark press från både palestinska tjänstemän och människorättsgrupper, däribland Human Rights Watch (HRW). Uthyrningsföretagets beslut kom dagen innan den planerade publiceringen av HRW:s rapport Bed and Breakfast on Stolen Land.

Många välkomnade dock beskedet. Den pro-israeliska rörelsen United with Israel skriver om en av dem, Rebecca Vilomerson, VD för Jewish Voice for Peace. Hon twittrade: ”När vi kämpar vinner vi!! Det här är ett underbart beslut som är resultatet av flera års arbete av många organisationer över hela världen.”

Jewish Voice for Peace är en av de över 170 organisationer som ingår i den så kallade BDS-rörelsen, en internationell kampanj grundad på ett palestinskt upprop om bojkott, desinvesteringar och sanktioner mot Israel.

Duvi Honig, grundare och VD för Orthodox Jewish Chamber of Commerce, menade att det stora problemet är det hat som denna rörelse byggt upp och att man inte bara kan skylla på Airbnb.

– Hatet finns överallt och växer för varje dag som går. Vi måste stoppa det från roten, sa Duvi Honig.

HRW har även uppmanat andra företag, som Booking.com, att följa Airbnb:s exempel och bojkotta samhällen på Västbanken.

Airbnb:s plattform är fortfarande tillgänglig för bokningar i östra Jerusalem och på Golanhöjderna.

Hatet finns överallt och växer för varje dag som går. Vi måste stoppa det från roten

Hizbollah försöker skapa ett nytt Gaza på Golan

Det israeliska försvaret (IDF) följer just nu noggrant med i vad som händer på den syriska delen av Golanhöjderna. Israelisk tv har rapporterat...

Israels största utmaning

Israelkommentar Israel är ett enormt mångfacetterat land. Man bör inte förvänta sig något annat av ett folk som har varit omkringspritt i världen under århundraden,...

Påsk i Jerusalem

Den judiska påsken började i fredags och pågår i en vecka. Många tar ut semester i mellandagarna, och nationalparker, muséer, stränder, nöjesparker...