HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

På bilden syns det israeliska samhället Modi'in Ilit, som ligger i Samarien. (Bild från januari.) Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Airbnb backar från sin bojkott mot Israel

Airbnb backar från sitt tidigare beslut om att inte göra det möjligt att hyra ut bostäder i israeliska samhällen i Judeen och Samarien (ibland kallat Västbanken). Men den populära uthyrningstjänsten lovar att skänka vinsten till humanitära organisationer.

Nyheter · Publicerad 12:40, 12 apr 2019

Airbnb meddelade i november i fjol att man tar bort möjligheten att hyra ut bostäder i israeliska samhällen i Judeen och Samarien (Västbanken) genom sin uthyrnings­tjänst. Detta mot bakgrund av den kritik som riktats mot företaget från palestinier som ser området som platsen för en framtida palestinsk stat.

När beslutet fattades gick omkring 200 bostäder i området att hyra via Airbnb.

Beslutet att ta bort bostäderna från tjänsten fick dock kritik från Israel, och har även utmanats i amerikanska domstolar. Och nu backar alltså Airbnb och lovar att behålla möjligheten för personer i berörda samhällen att hyra ut via deras sajt.

Men Airbnb kommer inte att tjäna några pengar på uthyrningen, skriver företaget i ett uttalande:

”All vinst som går till Airbnb från uthyrning på hela Västbanken kommer att skänkas till icke-vinstdrivande organisationer som ägnar sig åt humanitärt arbete för personer i olika delar av världen.”

De skriver vidare att de alltid har motsatt sig BDS-rörelsen, som arbetar för bojkott, desinvesteringar och sanktioner mot Israel.

”Airbnb har aldrig bojkottat Israel, israeliska företag eller de drygt 20 000 israeliska värdar som är aktiva på vår plattform”, skriver de.

Uppskattningsvis 400 000 israeler bor i samhällen i Judeen och Samarien, som av vissa anses ockuperat av Israel sedan sexdagarskriget 1967. Ytterligare 200 000 israeler bor i östra Jerusalem, som också vissa betecknar som ockuperat.

Anställda hoppar av barnklinik som behandlar könsdysfori

Storbritannien. Fem anställda vid Britain’s National Health Service (NHS) har valt att lämna sina tjänster på en klinik som arbetar med barn som kan ha könsdysfori....

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...