Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

70 procent av FN-kritik riktades mot Israel

Israel har fördömts eller kritiserats 17 gånger i olika FN-resolutioner i år. Andra länder har fördömts sex gånger – sammanlagt.

– FN:s oproportionella angrepp mot den enda judiska staten undergräver trovärdigheten för det som borde vara ett opartiskt, internationellt organ, menar Hillel Neuer från UN Watch.

Nyheter · Publicerad 18:00, 29 dec 2020

Varje år antar FN:s generalförsamling en rad resolutioner riktade mot Israel. Den 5 november i år kritiserades Israel för människorättsbrott mot palestinska araber och ”förtryckande åtgärder” mot syrier på Golanhöjderna. Flera av resolutionerna antas i samma form, år efter år.

De flesta europeiska länder, inklusive Sverige, röstar för många av resolutionerna. 

Israel har, som vi tidigare skrivit om, under hösten normaliserat sina diplomatiska relationer till Förenade arabemiraten, Bahrain och Sudan, men det påverkade inte hur dessa länder röstade; länderna var bland dem som röstade för Israel-kritiken. 

Totalt under året framlades 23 resolutioner som fördömer eller pekar ut ett land som FN önskar kritisera. Hela 17 av dessa riktades mot Israel. De övriga gällde Iran (1), Myanmar (1), Krim (2), Syrien (1) och Nordkorea (1). 

– Det är absurt att det år 2020 antas 23 resolutioner som kritiserar ett land i FN:s generalförsamling och att 17 av dessa – mer än 70 procent – fokuserar på ett land: Israel, säger Hillel Neuer i ett uttalande på UN Watch, en organisation som följer FN:s arbete och jämför det mot FN-stadgan.

UN Watch har också som uttalat mål att stoppa antisemitism inom FN. Enligt organisationen innehåller ingen av resolutionerna som kritiserar Israels bruk av våld någon kritik av det våld som utövas av palestinska terrorgrupper, såsom Hamas och al-Aqsa-martyrernas brigader. 

Neuer anser det märkligt att inget EU-land i år lagt fram resolutioner mot vare sig det palestinska självstyret, Turkiet, Saudiarabien eller Venezuela. 

– FN:s oproportionella angrepp mot den enda judiska staten undergräver trovärdigheten för det som borde vara ett opartiskt, internationellt organ. När generalförsamlingen ger efter för politisering och selektivt diskriminerar Israel bryter FN med sina egna stadgar, vilka ska garantera likabehandling av alla nationer, säger Hillel Neuer. 

I FN-stadgans artikel 2:1 står det att organisationen utgår från ”sovereign equality”, vilket betyder att varje land ska behandlas på samma sätt som övriga medlemsländer. 

UN Watch berömmer flera europeiska länder som brutit med majoritetens linje i flera av de resolutioner som fördömer Israel. Det handlar om Danmark, Tyskland, Schweiz och Österrike, som antingen röstat emot eller avstått från att rösta när det gällt skrivningar om Israel.

När generalförsamlingen ger efter för politisering och selektivt diskriminerar Israel bryter FN med sina egna stadgar

En sund familjepolitik ger styrka åt samhällsbygget

Ledare Det är tyst om familjen i valrörelsen. Samtliga riksdagspartier står i princip bakom uppfattningen... onsdag 10/8 00:20

Studie: Fem barn föddes levande efter abort

Minnesota. Fem foster föddes levande efter en abort i Minnesota förra året. Det slår en rapport från... onsdag 10/8 21:00

L: Inför förskoletvång för barn med dålig svenska

Barnomsorg. Liberalerna (L) vill införa förskoleplikt för barn som ligger efter med svenskan. I valmanifestet... onsdag 10/8 17:00

En anpassning till samtiden drar inte fler till kristen tro

Ledare Sommaren går in för landning och semesterfirare återvänder hem. Skolor och arbetsplatser förbereder... tisdag 9/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier