Hela lagen uppfylls i ett enda budord: Du ska älska din nästa som dig själv.
Galaterbrevet 5:14

Världen idag

70 procent av FN-kritik riktades mot Israel

Israel har fördömts eller kritiserats 17 gånger i olika FN-resolutioner i år. Andra länder har fördömts sex gånger – sammanlagt.

– FN:s oproportionella angrepp mot den enda judiska staten undergräver trovärdigheten för det som borde vara ett opartiskt, internationellt organ, menar Hillel Neuer från UN Watch.

Nyheter · Publicerad 18:00, 29 dec 2020

Varje år antar FN:s generalförsamling en rad resolutioner riktade mot Israel. Den 5 november i år kritiserades Israel för människorättsbrott mot palestinska araber och ”förtryckande åtgärder” mot syrier på Golanhöjderna. Flera av resolutionerna antas i samma form, år efter år.

De flesta europeiska länder, inklusive Sverige, röstar för många av resolutionerna. 

Israel har, som vi tidigare skrivit om, under hösten normaliserat sina diplomatiska relationer till Förenade arabemiraten, Bahrain och Sudan, men det påverkade inte hur dessa länder röstade; länderna var bland dem som röstade för Israel-kritiken. 

Totalt under året framlades 23 resolutioner som fördömer eller pekar ut ett land som FN önskar kritisera. Hela 17 av dessa riktades mot Israel. De övriga gällde Iran (1), Myanmar (1), Krim (2), Syrien (1) och Nordkorea (1). 

– Det är absurt att det år 2020 antas 23 resolutioner som kritiserar ett land i FN:s generalförsamling och att 17 av dessa – mer än 70 procent – fokuserar på ett land: Israel, säger Hillel Neuer i ett uttalande på UN Watch, en organisation som följer FN:s arbete och jämför det mot FN-stadgan.

UN Watch har också som uttalat mål att stoppa antisemitism inom FN. Enligt organisationen innehåller ingen av resolutionerna som kritiserar Israels bruk av våld någon kritik av det våld som utövas av palestinska terrorgrupper, såsom Hamas och al-Aqsa-martyrernas brigader. 

Neuer anser det märkligt att inget EU-land i år lagt fram resolutioner mot vare sig det palestinska självstyret, Turkiet, Saudiarabien eller Venezuela. 

– FN:s oproportionella angrepp mot den enda judiska staten undergräver trovärdigheten för det som borde vara ett opartiskt, internationellt organ. När generalförsamlingen ger efter för politisering och selektivt diskriminerar Israel bryter FN med sina egna stadgar, vilka ska garantera likabehandling av alla nationer, säger Hillel Neuer. 

I FN-stadgans artikel 2:1 står det att organisationen utgår från ”sovereign equality”, vilket betyder att varje land ska behandlas på samma sätt som övriga medlemsländer. 

UN Watch berömmer flera europeiska länder som brutit med majoritetens linje i flera av de resolutioner som fördömer Israel. Det handlar om Danmark, Tyskland, Schweiz och Österrike, som antingen röstat emot eller avstått från att rösta när det gällt skrivningar om Israel.

När generalförsamlingen ger efter för politisering och selektivt diskriminerar Israel bryter FN med sina egna stadgar

Drev mot Kronlid avslöjar maktelitens intolerans

Ledare Nu har arbetet börjat för våra nyvalda riksdagsledamöter. I måndags var det val till... torsdag 29/9 00:10

Viljan att ge sig till det som sker i församlingen

Ledarkrönika Samhällsproblemen är stora och de ska med rätta belysas, men jag vill här ägna några rader åt att... torsdag 29/9 00:05

Mississippi bäst i USA på att värna religionsfriheten

USA. Mississippi är den amerikanska delstat som bäst försvarar religionsfriheten och New York är den som... onsdag 28/9 22:00

Ny dokumentär förevigar Sean Feuchts lovsångsturné

USA. När de amerikanska myndigheterna försökte tysta lovsången under coronapandemin klev Sean Feucht... onsdag 28/9 13:00

Är du en soffpotatis eller en sättpotatis?

Bönekrönika torsdag 29/9 00:00

Gospelsångarna tillbaka där allt en gång började

Musik. Under 50 år har gospelkvartetten One way brothers från Närke underhållit med sång och musik i...

Ett svar på frågan om Israels styrka

Israelkrönika Många har frågat sig hur det judiska folket har kunnat bevaras som ett folk och en kultur under de...

Nya rön krävde ett alternativt sätt att förklara evolutionen

Skapelsetro (del 4/8). De flesta sekulariserade nutidsmänniskor anser att evolutionen är någonting fullständigt...
Följ Världen idag i sociala medier