På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

45 dog vid firande i norra Israel

45 människor trampades till döds i samband med ett religiöst firande i Meron i norra Israel i helgen. Kondoleanser strömmar nu in till Israel från hela världen och orsaken till olyckan ska utredas av Israels justitieombudsman Matanyahu Englman, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Nyheter · Publicerad 15:40, 3 maj 2021

Det var den största folksamlingen i Israel sedan pandemins början. Tusentals människor kom till firandet av högtiden Lag B'Omer vid berget Meron i norra Israel sent på torsdagskvällen. När panik utbröt på den trånga och sluttande ramp som ledde ut från en av sex uppbyggda arenor var olyckan ett faktum.

Hundratals personer trampades ner och minst 45 pilgrimer – män i åldern 9 till 65 – dog i vad som kallas landets värsta tragedi i fredstid. 16 av de fler än 150 personer som förts till sjukhus vårdades fortfarande på söndagskvällen.

Premiärminister Benjamin Netanyahu flögs i helikopter till olycksplatsen och utlyste landssorg på söndagen. Han kallade händelsen ”en av de värsta katastroferna som drabbat staten Israel”.

Enligt medieuppgifter kan så många som runt 100 000 troende judar ha varit på plats, trots att evenemanget bara hade godkänts för 10 000. När stora delar av Israels befolkning nu vaccinerats sågs årets Lag B'Omer som en symbol för samhällets återöppnande.

Händelseförloppet vid en gammal gravplats vid Meronberget, mellan Gennesarets sjö och libanesiska gränsen, är inte helt klarlagt. Polis och vakter verkar inte ha förstått hur mycket folk som faktiskt var i rörelse i mörkret.

Falska rykten hade också hunnit spridas i folkmassan.

– Vi trodde att det kanske var ett bombhot och att de hade hittat ett misstänkt föremål. Ingen hade kunnat ana att något sådant här skulle kunna inträffa här. Firandet blev sorg och ett stort ljus blev ett stort mörker, sade ett vittne till tv-kanalen Keshet 12.

Eftersom det hela inträffade i ett kuperat och lantligt område – och mitt i natten – blev räddningsarbetet till en början kaotiskt. Det dröjde innan tillräckligt med räddningsstyrkor var på plats och alla skadade hade kunnat tas omhand.

Även det israeliska försvaret ryckte in och hjälpte till med att röja upp och evakuera skadade. Arabiska byar i området erbjöd vatten och mat till chockade människor som strömmade ur ur anläggningarna, och flera familjer öppnade sina hem för drabbade.

Kondoleanser strömmade in från hela världen, från USA:s president Joe Biden till den engelska drottningen och turkiska UD. Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas beklagade de många dödsoffren i ett meddelande till Israels president Reuven Rivlin.

På Twitter fanns dock även människor, ofta dolda bakom anonyma konton, som inte sörjde det inträffade.

Ingen hade kunnat ana att något sådant här skulle kunna inträffa här. Firandet blev sorg och ett stort ljus blev ett stort mörker.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Senaste nytt

    Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

    Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier