Nyheter

200 000 kor på Irland kan slaktas – för klimatets skull

Irländska myndigheter utreder just nu ett förslag om att minska antalet mjölkkor i landet med omkring 200 000 på tre år.
Irländska myndigheter utreder just nu ett förslag om att minska antalet mjölkkor i landet med omkring 200 000 på tre år.

För att nå klimatmålen föreslår en irländsk myndighet att antalet mjölkkor i landet ska minskas med 200 000 djur på tre år. Men förslaget möter hårt motstånd från såväl irländska bondeorganisationer – som Elon Musk.

Publicerad Uppdaterad

Det här ökar snarare den globala uppvärmningen

Tim Cullinan

På många håll har pandemin, kriget i Ukraina och de höga livsmedelspriserna satt frågan om länders självförsörjningsgrad på agendan. Flera politiker och debattörer lyfter fram vikten av att ha en kraftig livsmedelsproduktion så att alla kan sätta mat på bordet även när det är kris.

Samtidigt vill delar av klimatrörelsen se att åkermark återställs till våtmark och att köttproduktionen minskar – allt för att utsläppen ska minska.

I Irland verkar det som om politikerna lyssnar mer på klimatrörelsen än på självförsörjningsivrarna. Den irländska tidningen Irish Independent berättade tidigare i somras att tio procent av Irlands totala mängd nötkreatur kan komma att slaktas de kommande åren. Detta för att man ska kunna uppnå den irländska regeringens klimatmål om att ha netto noll koldioxidutsläpp år 2050 och minska utsläppen med 25 procent redan till 2030.

För att nå det målet kan masslakt av mjölkkor vara ett medel, enligt ett dokument från den irländska jordbruksmyndigheten som tidningen tagit del av. Planen är att slakta av 65 000 mjölkkor årligen under tre års tid, och för att kunna göra det beräknas drygt 600 miljoner euro behöva avsättas för att kompensera bönderna.

Talespersoner från myndigheten har senare tonat ner dokumentet och beskrivit det som ett ”arbetsdokument”, att det enbart är ”en av ett antal” åtgärder som diskuteras och att inga slutliga beslut har tagits, uppger Irish Mirror.

Men från flera håll kommer kritik mot planerna. I staden Limerick samlades bönder nyligen till protester och höll upp skyltar med budskap som ”Våra gårdar, din mat”, vilket den australiensiska branschsidan beefcentral.com rapporterar om.

Kritik kommer också från den irländska branschorganisationen Irish Creamery Milk Suppliers Association, som menar att antalet mjölkkor på Irland inte är fler i dag än de varit de senaste decennierna.

– Kan man säga samma sak om transportindustrin, kan man säga samma sak om flygindustrin? frågar sig organisationens vd Pat McCormack i en intervju med tidningen Newsweek.

Även från den irländska bondeorganisationen Irish Farmers’ Association kommer kritik mot förslaget, som de menar bara kommer öka jordbrukarnas misstro mot myndigheterna.

– Att reducera mjölk- eller köttproduktionen i Irland kommer också leda till ”koldioxidläckage” när produktion flyttar till andra länder med högre koldioxidavtryck. Det här ökar snarare den globala uppvärmningen än reducerar, säger organisationens vd Tim Cullinan enligt planet-today.com.

Även Twitter- och Teslaägaren Elon Musk har gett sig in i debatten.

”Det här måste verkligen få ett slut. Att döda några kor gör ingen skillnad för klimatförändringarna”, har han skrivit i en tweet.

Powered by Labrador CMS