Nyheter
1177:s uppmaning om att undvika ordet ”kvinna” sågas
Undvik ordet ”kvinna” inom vården. Den uppmaningen från Vårdguiden 1177:s webbplats upprör bland annat utrikesminister Margot Wallström (S). På Twitter frågar hon sig om detta ”verkligen kan stämma” och feministiska debattörer varnar nu för ett osynliggörande av kvinnor.
Kan det verkligen stämma att Vårdguiden rekommenderar att man ska sluta använda orden kvinna och man, inkl i sammanhang där det handlar om graviditeter och prostatabesvär?!
Margot Wallström (S)
”Undvik ordet kvinna för att beskriva att kroppar ser ut på vissa sätt”, skriver språkgruppen på 1177:s webbplats i ett inlägg som enligt sajten senast uppdaterades förra sommaren.
Men det är först de senaste dagarna som skrivningen blivit omdebatterad i samband med att diskussionen om genus, könsidentitet och transfrågor blossat upp på nytt.
Som exempel på sammanhang där Vårdguiden rekommenderar att ordet kvinna undviks är när man talar om ätstörningar, graviditet och förlossning. De anser inte heller att ”man” och ”män” ska användas när det gäller exempelvis prostatacancer.
Formuleringarna bygger på idén inom genusideologin att det inte bara är kvinnor som kan föda barn eller män som kan ha prostatabesvär. Syftet är att transpersoner inte ska uppleva sig diskriminerade.
Även Försäkringskassan har valt att använda könsneutrala benämningar exempelvis när det gäller graviditetspenning.
På myndighetens webbplats kan man läsa att bidrag kan betalas ut ”till en gravid person om hen har ett fysiskt ansträngande arbete eller om det finns risker i arbetsmiljön som gör att hen inte kan arbeta när hen är gravid”.
En av många som reagerat starkt på formuleringarna är Margot Wallström (S).
”Kan det verkligen stämma att Vårdguiden rekommenderar att man ska sluta använda orden kvinna och man, inkl i sammanhang där det handlar om graviditeter och prostatabesvär?!”, skriver hon på Twitter.
Många väljer i svar till Wallström att argumentera för att det är Socialdemokraterna som öppnat upp för de här tankeströmningarna på högsta politiska nivå.
Flera feministiska debattörer, däribland Kajsa Ekis Ekman, har den senaste tiden varnat för att kvinnor drabbas när kön allt oftare osynliggörs.
Kriminologen och författaren Fredrik Kärrholm kallar på Twitter omskrivningarna för ”vansinne” och Petter Birgersson menar på Ystads Allehandas ledarsida att det handlar om språkvåld snarare än språkvård.
”Det är elitistisk språkförstörelse. Det gynnar ingen”, skriver han.
Vårdguiden drivs av företaget Inera AB som ägs av bland annat Sveriges kommuner och regioner (SKR).