Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

10 000 protesterade mot vaccinpass i svenska städer

Tusentals människor demonstrerade mot vaccinpass i Stockholm och Göteborg i helgen. På plats i huvudstaden var bland annat den rumänske EU-parlamentarikern Cristian Terhes, läkaren Nils Littorin och komikern Peter Wahlbeck.

Vaccinpass kan vara starten på ett kontrollsamhälle, menade arrangörerna.

Nyheter · Publicerad 16:50, 24 jan 2022

På lördagen samlades flera tusen människor under parollen ”Nej till vaccinpass – Ja till frihet” i både Stockholm och Göteborg.

Polisen uppskattade att antalet demonstranter som tågade från Norrmalmstorg till Sergels torg var mellan 8 000 och 9 000. Arrangören uppger att det var 10 000. I Göteborg var det, enligt SVT, omkring 1 500 människor som gick i fackeltåg längs Avenyn mot Götaplatsen.

Läkaren Nils Littorin, som startat Läkaruppropet, påpekade i sitt tal i Stockholm att demonstranterna varken är ”antivaxxers” eller högerextrema.

– Vi är emot extrema inskränkningar av demokratin, sade han och lyfte fram de inskränkningar som införts i Australien och Österrike som varnande exempel.

Littorin argumenterade för att vaccinpass, i och med omikron, varken stoppar smittspridning, infektion eller pandemi.

– Vaccinet ger ett övergående skydd för den enskilde individen, så varför tvinga folk att ta det?

Littorin konstaterade också att Sverige har minst antal intensivvårdsplatser per capita i hela Europa och menade att folket nu får betala med inskränkt demokrati och restriktioner för en sjukvård som har skurits ner och fragmentiserats i över 30 år.

Influencern Natalie Jonsson, som tillhör arrangören Frihetsrörelsen, talade om vaccinpassen ”starten på ett kontrollsystem”. Frihetsrörelsens Max Winter betonade att han vill samla människor i enighet över alla gränser, oavsett bakgrund, vaccinstatus, religion och politisk åskådning.

Den kände stå upp-komikern Peter Wahlbeck höll ett engagerat tal, där han talade om restriktioner som inte är ”proportionerliga” och att ovaccinerade sitter i ”husarrest” ute i Europa.

– I Frankrike kommer du inte in i matbutiker och handlar din mat utan att du ska visa någon QR-kod. Det är ju helt barockt.

Den rumänske EU-parlamentarikern Cristian Terhes var en annan av talarna i huvudstaden. Han talade om vikten av att kämpa för frihet och ”fundamentala rättigheter”. Terhes tillhör en grupp folkvalda politiker i EU som varnat för totalitära tendenser i Europa.

– Vi är er röst i EU-parlamentet. Ni kan räkna med oss som vi räknar med er, sade han bland annat.

Världen idag var på plats i Stockholm och talade med Alex Liljeson som var en av dem som deltog.

– Jag demonstrerar för att jag inte anser att Sverige är en demokrati längre på grund av vaccinpassen som innebär en medicinsk apartheid, sade han.

Världen idag mötte även polismannen Johan vid Sergels torg.

– Det har varit lugnt och städat och folk är glada och trevliga. Det här är en lugnare demonstration än flera andra, sade han.

Kritiker till demonstrationerna har påpekat att vissa högerextrema och våldsbejakande grupper också deltog och menat att det därför är fel att medverka. Men bland de som arrangerar och var på plats betonas att man inte kan låta en liten grupp avgöra och att demonstrationen handlar om demokrati och frihet.

Under helgen hölls massprotester mot vaccinpass i flera städer i Europa och världen över. I Bryssel samlades omkring 50 000 människor till en demonstration som urartade mot slutet. Polisen använde tårgas och vattenkanoner mot demonstranterna som i sin tur kastade stenar och smällare, skriver Aftonbladet.

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Senaste nytt

    Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

    Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
    Följ Världen idag i sociala medier