Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

1,7 miljoner följer flicka från Förintelsen på Instagram

Hur kunde det ha sett ut om en judisk flicka i andra världskrigets Europa hade haft Instagram? Den frågan får ett svar i onlineprojektet Eva Stories. Över 1,7 miljoner människor följer Instagramkontot vars filmklipp bygger på verkliga händelser.

Nyheter · Publicerad 14:00, 31 maj 2019

”Hej! Jag heter Eva! Det där är jag” säger en tjej medan video­klipp på en mörkhårig leende flicka flimrar förbi.

”Det är 1944. Nazisterna har erövrat större delen av Europa”, fortsätter rösten medan mobilvideoklippen – med olika Instagrameffekter – ersätter varandra.

Filmklippen är en del av Eva Stories – ett onlineprojekt som bygger på den ungersk-judiska flickan Eva Heymans dagböcker. I de olika videoklippen på Instagram får man se hur Eva firar födelsedag, äter glass med sin förälskelse, dansar framför kameran och är som tonåringar i största allmänhet.

Men man får också se hur hon spionerar på de vuxna när de oroliga pratar om kriget, hur hon tvingas ha en Davidsstjärna på sin favoritkappa och hur hennes morfars apotek beslagtas av nazisterna. I klippet med datumet 5 maj får man se hur Eva och hennes familj tvingas ut från sin lägenhet och körs till ett hårt bevakat getto.

De färgglada, ljusa klippen ersätts nu av mörka klipp fyllda av fruktan, våld och gråt. Efter flera uppdateringar från gettot får man se hur Eva, tillsammans med massa andra judar, tvingas in i en tågvagn …

Eva Stories är ett projekt som startades av den amerikansk-israeliske affärsmannen Mati Kochavi och hans dotter Maya Kochavi. Projektet har gjort succé på internet – vilket inte minst märks av de 1,7 miljoner Instagramföljarna – men det har också fått kritik för att trivialisera Förintelsen.

Mati och Maya Kochavi försvarar dock projektet.

– Om vi vill ta minnet av Förintelsen till den unga generationen måste vi ta det till platser där de är, säger Mati Kochavi till Times of Israel.

Han menar vidare att samma diskussioner måste ha förts när de första filmerna om Förintelsen kom ut.

Arbetet med att göra klippen till Eva Stories har involverat ungefär 400 personer och har kostat flera miljoner dollar. De autentiska kulisserna, kläderna och skådespelarinsatserna i kombination med de skakiga mobilkamerafilmerna gör att många upplever att det känns som om man kommer nära Eva Heyman.

Det har också varit målet med produktionen.

Syftet är ”att göra monumentala, historiska händelser påtagliga och möjliga att relatera till”, säger Maya Kochavi till Times of Israel.

Eva Stories började sändas i samband med Israels Förintelseminnesdag den 1–2 maj.

Redan innan filmklippen släpptes hade Instagramkontot över 180 000 följare, skriver Times of Israel. I skrivande stund har kontot över 1,7 miljoner följare.

Projektet har bland annat uppmärksammats av landets premiärminister Benjamin Netanyahu, som i ett videoklipp ska ha hyllat filmklippen.

Utan apostlar saknas missionellt perspektiv

Ledare Nya testamentet beskriver de femfaldiga tjänstegåvorna i Kristi kropp: apostlar, profeter,... lördag 4/7 00:00

Vi behöver inte springa tills vi spyr.

Ungkrönika Ungkrönika. Jag har ofta svårt att göra saker till hundra procent. När jag spelade innebandy aktivt hade jag en... lördag 4/7 00:00

Nytt franskt styre ska presenteras på onsdag

Frankrikes regering avgår, meddelar det franska presidentämbetet i ett uttalande. Ersättare till... fredag 3/7 18:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda