Nyheter
1 500-årig text från Bibeln hittades gömd i pergament
En bibeltext som har hittats på ett pergament tros ha skrivits på 500-talet.
Foto: Bernat Armangue/AP/TT
En gammal översättning av Matteusevangeliets tolfte kapitel till syriska har, med hjälp av fotografi med ultraviolett ljus, hittats bakom andra textlager på ett pergament. Texten, som tros ha skrivits under 500-talet, uppges ge nya insikter när det gäller skillnader mellan olika översättningar.
Tills nyligen har bara två manuskript som innehåller den syriska översättningen av evangelierna varit kända.
Grigory Kessel
Upptäckten beskrivs i en vetenskaplig artikel som nyligen publicerades i tidskriften New Testament Studies och enligt den brittiska tidningen Independent handlar den upptäckta texten om en av de tidigaste översättningarna av evangelierna som man har hittat.
– Tills nyligen har bara två manuskript som innehåller den syriska översättningen av evangelierna varit kända, säger forskaren Grigory Kessel, som är en av dem som deltagit i studien, enligt Independent.
På grund av brist på pergament i Israelregionen för cirka 1 300 år sedan återvändes ofta sidor, för det mesta genom att ta bort den tidigare bibeltexten, men i det här fallet har alltså forskarna lyckats hitta det gamla syriska textlagret gömt under flera andra lager text.
Vad gäller dateringen skriver forskarna att den syriska texten inte kan ha producerats senare än 500-talet – de tippar på att den kommer från den första halvan av detta århundrade.
Ett exempel som visar på värdet av fyndet, när det gäller att förstå skillnader mellan olika översättningar, är att den första versen i Matteusevangeliets tolfte kapitel innehåller en extra bisats som inte finns med i den gängse grekiska texten.
Medan det i den grekiska texten står att lärjungarna blev hungriga och började plocka sädesax och äta, står det i den syriska texten dessutom att lärjungarna gned sädesaxen i sina händer innan de åt dem.
Claudia Rapp, som är direktor för Institutet för medeltida forskning vid Österrikiska vetenskapsakademin, konstaterar att fyndet av den syriska texten är ett exempel på den moderna forskningens möjligheter.
– Den här upptäckten visar hur produktivt och viktigt samspelet mellan moderna digitala tekniker och grundforskning kan vara när vi har att göra med medeltida manuskript, säger hon.