Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

1,3 miljarder gick till palestinska ”terrorlöner”

Den palestinska myndigheten, PA, fortsatte att betala ut medel till terrordömda palestinier och deras familjer under förra året. Totalt betalades motsvarande 1,3 miljarder kronor ut.

Utbetalningarna gjordes i år genom en anonym budgetpost, något som Palestinian Media Watch (PMW) tror beror på att myndigheten vill undvika internationell kritik.

Nyheter · Publicerad 07:00, 24 feb 2021

Förra året betalade PA ut motsvarande 1,5 miljarder kronor till personer som gripits för terrordåd i Israel, eller till deras familjer.

PA har dock åter tvingats ändra systemet för utbetalningar till följd av kritiken, skriver Jewish Press. Förra året – liksom 2014 – försvann budgetposten ”ministeriet för fängslade”, även om både PA och PLO bekräftade att utbetalningarna fortsatte genom den anonyma budgetposten ”PLO-institutioner”.

”Det framgick att PA beslutat att betala terroristerna på ett sätt som inte avspeglas i budgeten”, skriver PMW i sin rapport om 2020 års utbetalningar.

”Förändringen gjordes troligen för att undvika internationella fördömanden ... under ett år då PA fått extra biståndsmedel för att motverka kostnaden för covid-19-pandemin.”

Palestinian Media Watch noterar att både EU och FN gett extra bidrag till den palestinska myndigheten under coronapandemin.

”Under ett sådant år vore det rimligt att förvänta sig att PA:s finansiella transparens skulle vara som störst. Emellertid var icke-transparensen som störst under 2020”, kommenterar PLW det faktum att drygt 6,2 procent av myndighetens budget gick vidare till de inte närmare definierade ”PLO-institutionerna”.

Enligt PMW skedde överföringarna från den palestinska myndigheten till PLO-institutionerna regelbundet varje månad mellan januari och november förra året. Därefter ökade de kraftigt i december, i enlighet med ett uttalande från PA om att man skulle betala ut tre månadslöner i december.

Den 30 december trädde nämligen en ny israelisk militärlag i kraft, vilken bland annat förbjuder alla banker i Samarien och Judeen (även kallat Västbanken) att administrera transaktioner som rör våldsdåd.

Därför undersöker nu den palestinska myndigheten möjligheten att inrätta en ny bank, ”Självständighetsbanken”, som inte är kopplad till någon redan existerande bank, skriver Jewish Press.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Första Barbie-dockan med Downs syndrom har lanserats

Docklansering. För en tid sedan lanserade leksakstillverkaren Mattel historiens första Barbie-docka med... måndag 5/6 15:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10