Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.
Romarbrevet 12:21

Världen idag

Min fru brukar ofta säga att vi ska älska människor in i Guds rike.

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 5 mar 2020

I vår församling har vi formulerat en övergripande vision. I den säger vi att vi vill vara ”En församling som växer i kärlek till Gud, varandra och världen”. Med världen menar vi då de människor som ännu inte känner Jesus. Vi brukar betona att det inte är nog att växa i en eller två av de här relationerna.

Vi kan bli så upptagna med gudsrelationen att vi glömmer bort de människor som Jesus dog för. Vi kan också bli så upptagna med sökarna att vi tappar bort Gud. En annan risk är att vi blir så upptaga med vår inbördes gemenskap att sökarna inte känner sig hemma hos oss. Men om vi inte bygger en varm, fungerande gemenskap inåt, så kommer vi inte heller att ha något varmt andligt hem att inbjuda sökande människor till. Så vi måste vaka över att vi växer i kärleken både till Gud, varandra och världen. Annars blir det obalans i vårt församlingsbygge.

För ett tag sedan skrev jag två ledarkrönikor som satte fokus på de två första relationerna: att vi behöver växa i kärleken till Gud och i kärleken till varandra. Den här gången vill jag lägga betoningen på att vi behöver växa i vår kärlek till världen.

Den mest centrala versen i hela Bibeln brukar vi kalla för ”Lilla Bibeln”. Den hittar du i Johannesevangeliets 3:e kapitel och 16:e vers. Där skriver Johannes: ”Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv.”

Jesus kom inte till jorden för att visa hur arg Gud var på världen. Han kom till jorden för att visa oss hur passionerat Gud älskar oss. Ja, han visste att vi alla hade vänt honom ryggen och valt att gå vår egen väg. Han hatade verkligen synden som skilde oss från honom. Ändå älskade han oss så högt att han var villig att själv bli människa och bevisa sin kärlek till oss genom att dö en blodig, smärtsam död på korset. Vi får aldrig glömma bort att det var kärleken som var drivkraften.

Min fru brukar ofta säga att vi ska älska människor in i Guds rike. Om kärleken var drivkraften bakom Guds stora försoningsverk i Kristus, så måste det också vara drivkraften bakom vårt arbete. Visst är det sant att människor behöver få insikt om att de har gått bort ifrån Gud och behöver vända om till honom. Men jag tror att den allra viktigaste insikten handlar om att de måste få förstå, att Gud älskar dem så gränslöst att Jesus var villig att dö i deras ställe.

Älskar vi världen, på riktigt? Det visar sig när någon som har en annan hudfärg, uttrycker sig annorlunda, tror annorlunda, besöker vår kyrka. När någon kommer in klädd i burka, ser vi med kärlek eller förakt på henne? När en transvestit kommer till kyrkan, ser vi med kärlek eller förakt på den människan? Om Jimmie Åkesson kommer till vår kyrka, möter han då kärlek eller förakt? Eller om Margot Wallström skulle komma till kyrkan, kommer hon då att känna av kärlek eller förakt?

Det här är en av församlingens stora utmaningar. Vi har ett radikalt budskap att predika men det måste predikas utifrån ett hjärta som älskar varje människa med Guds egen kärlek. Låt oss älska människor in i Guds rike.

Älskar vi världen, på riktigt? Det visar sig när någon som har en annan hudfärg, uttrycker sig annorlunda, tror annorlunda, besöker vår kyrka.

Marie Nylén Utbult: Sju gånger värre än influensa

Coronapandemin. Covid-19 är ett ”fruktansvärt krävande virus”. Det säger Marie Nylén Utbult, hustru till Roland... torsdag 2/4 13:50

Döljer Jesus sanningen för vissa?

I Bibeln står det på flera ställen att Jesus säger att han talade i liknelser för att vissa... torsdag 2/4 00:10

Döljer Jesus sanningen för vissa?

I Bibeln står det på flera ställen att Jesus säger att han talade i liknelser för att vissa...