Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Ingenting kan stänga Jesus ute

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 5 aug 2021

Sommaren är en period när många av oss passar på att läsa mer än vanligt. Och bokläsning är något som jag verkligen skulle vilja rekommendera. För mig personligen har läsning av bra kristen litteratur betytt väldigt mycket för utvecklingen av mitt kristna liv. Genom läsningen av kristna böcker har jag uppmuntrats, utmanats och sporrats i min tro.

Men tyvärr tror jag att vi skulle behöva en reformation på det här området i kristenheten i dag. Förr i tiden kallades vi kristna för läsare. Det handlade då naturligtvis mest om att kristna läste Bibeln. Och det är självklart den viktigaste läsning som vi kan ägna oss åt. Men jag tror att även läsning av god kristen litteratur skulle kunna betyda mycket för att höja medvetenheten, och inspirera till en större satsning, bland vår tids kristna.

Häromdagen avslutade jag en bok som berört mig djupt. Det var min fru som först läste den och sedan fick mig att läsa den. Jag hoppas att min berättelse, i sin tur, ska få ännu fler att börja läsa boken.

Boken heter Kvinnor som riskerar allt – hemliga sändebud för Jesus i muslimvärlden och är skriven av Tom och Joann Doyle. För några år sedan hade vi förmånen att få ha dem på besök i Kungsporten Akademi. De är ett amerikanskt par som regelbundet reser runt i, framför allt, Mellanöstern och samlar berättelser om vad Gud gör där.

Deras besök gjorde ett djupt intryck på Karin och mig. Vi har tidigare läst några av deras andra böcker, Syner och drömmar och Är du kristen ska du dö!. Att få ta del av deras berättelser om vad Gud gör i Mellanöstern har verkligen uppmuntrat oss. Men berättelserna om det pris som kristna där kan få betala har samtidigt skakat om oss, på ett välgörande sätt. Som kristna i västvärlden tror jag att vi tydligare behöver inse det pris som många av våra kristna trossyskon får betala.

Samtidigt blir man så fylld av tro när man läser om vad Gud just nu gör i muslimvärlden. Ingenting kan stoppa Jesus. En av kvinnorna i boken berättar om hur hon befann sig på en vandring runt Kabastenen i Mecka, muslimernas heligaste plats. Då plötsligt ser hon Jesus stå ovanpå stenen med ett förunderligt, inbjudande leende på läpparna.

Rent instinktivt sträcker hon sig mot honom. När hon sedan tittar sig omkring ser hon hur mängder av händer sträcks mot Jesus.

Om du inte är muslim kommer du inte in i Mecka. Men ingenting kan stänga Jesus ute. Jesus vill uppenbara sig för människor även i vår tid. Islam kan inte stoppa Jesus. Svensk sekularism kan inte stoppa honom. Och ingen pandemi i världen kommer heller att kunna göra det. Jesus är på ingång.

Det som kanske dröjt kvar allra starkast i Karin och mig efter läsningen av den här boken är en av kvinnornas utmanande ord: ”För min del väntar jag mig att mista livet för Jesus. I västvärlden behöver ni antagligen inte dö för Jesu skull. Men … vill ni leva för honom?”

Vi har många överlåtna syskon i vår värld som är beredda att till och med dö för Jesus. Då kanske vi i västvärlden skulle vara beredda att verkligen leva för honom. Den utmanande hälsningen skulle jag önska fick fortsätta att ringa i våra öron.

Vi har många överlåtna syskon i vår värld som är beredda att till och med dö för Jesus. Då kanske vi i västvärlden skulle vara beredda att verkligen leva för honom.

Sverige nobbar FN-konferens: ”Antisemitiska inslag”

FN. Sverige var ett av flera länder som avstod från att uppmärksamma 20-årsjubileet av den första,... lördag 25/9 12:00

Känd diakon beskylls för judehat

Tro och solidaritet. Anna Ardin, diakon inom Equmeniakyrkan och ledamot i förbundsstyrelsen för socialdemokratiska Tro... lördag 25/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier