Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Hur ska vi förhålla oss till våra ledare?

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 30 mar 2023

Under många år såg jag inte på mig själv riktigt som en ledare. Visst, jag ledde andra men tyckte inte att jag stämde in i den bild som jag då hade av en ledare. Med åren har jag insett att min bild var alltför stereotyp. När jag fick förtroendet att kliva in i rollen som församlings­föreståndare insåg jag att det fanns betydligt mycket mer ledare i mig än vad jag tidigare hade insett.

Faktum är att rollen kan locka fram sidor i oss som vi inte själva är helt medvetna om. Och det på både gott och ont. Under 25 år kom jag att fungera som församlings­föreståndare, först tio år i Falun och sedan femton år i Huskvarna. Det har varit oerhört spännande att få stå i spetsen och utöva församlings­ledarskap. Den erfarenheten skulle jag absolut inte ha velat vara utan.

Men den dag när jag klev av mitt ansvar som föreståndare var det som om jag drog en djup suck, och först då insåg jag att det här har varit tungt. Missförstå mig inte! Jag trivdes hela vägen i den rollen. Men först när föreståndar­skapets ansvarsbörda lyftes av mina axlar insåg jag att det hade varit en tung börda att bära.

Detta har gett mig en djup respekt för alla de män och kvinnor som har varit villiga att ställa sig till förfogande för att bära det yttersta ansvaret i våra församlingar. Självklart står väl de flesta av oss i ett kollektivt ledarskap, men att befinna sig i spetsen är ändå särskilt utsatt.

Min erfarenhet är också att det aldrig har varit svårare att vara ledare än vad det är i dag. Vi lever i en komplex, komplicerad och ytterst svårnavigerad tid, där kraven på ledare är extremt höga. En tid som kännetecknas av utpräglad individualism. I en sådan tid blir bördan att leda ibland nästan övermäktig.

Låt mig därför få ge dig några enkla råd:

1. Visa respekt för dina ledare!

Respektlöshet är något som präglar vår tid. Jag menar inte att vi på ett felaktigt sätt ska krypa för ledare eller att vi inte kan ifrågasätta en ledare. Men vi behöver bli bra på att tycka olika med respekt för varandra. Självklart måste en ledare visa respekt för dem som man leder, men det behöver också vara ömsesidigt.

2. Be för dina ledare!

Jag är otroligt tacksam till alla människor som har uttryckt att de har bett för mig och min familj. Naturligtvis har ledaren ett uppdrag att be för dem man leder, men även här behöver det finnas en ömsesidighet. Personligen tror jag att en ledare är extra utsatt i den andliga kampen och därför behöver ledare ett starkt förbönsbeskydd.

3. Uppmuntra dina ledare!

En viktig ledarfunktion är att uppmuntra. Ledare som uppmuntrar kommer att se hur det blommar runt omkring dem. Men en ledare behöver också få del av uppmuntran. Försök därför att hitta kreativa sätt att uppmuntra dina ledare. För många av oss tror jag att självförtroende är en riktig färskvara. Det är lätt att tappa självförtroendet också som ledare.

Ett ord, eller handling, av uppmuntran kan därför få avgörande betydelse. Och du kan också vara förvissad om att en ledare kommer att vara extra lyhörd för förmaning när den kommer från någon som först har visat prov på uppmuntran.

Det är lätt att tappa självförtroendet också som ledare. Ett ord, eller handling, av uppmuntran kan därför få avgörande betydelse.

Rädslan att bli lämnad kvar

Församlingsdoktorn. Som pastor stöter jag emellanåt på människor som under 1970- och 1980-talet hörde predikningar om... fredag 2/6 00:00

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Kinesisk expert: Labb kan vara ursprung till coronaviruset

Kina. Det kan inte uteslutas att coronaviruset ursprungligen kom från ett laboratorium. Det säger George... torsdag 1/6 22:00

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00