Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Hur kan jag höra Guds röst?

Ledarkrönika · Publicerad 00:10, 2 jun 2022

Jag har undervisat vid Livets Ords bibelskola i 25 år nu. En av de saker jag uppskattar allra mest är mötet med eleverna, att lyssna till deras frågor och hitta svar. Och jag har noterat att genom alla år har de allra vanligaste frågorna förblivit desamma: Hur kan jag vara ledd av den helige Ande? Hur kan jag höra Guds röst?

Det finns mycket att säga om det. Först och främst att Gud leder och talar på många sätt, och det viktigaste och vanligaste av dem är genom sitt Ord. Skriften är utandad av Gud (2 Tim 3:16) och när vi läser den får vi därför inte bara information om Gud, utan också gemenskap med Gud.

Men ändå vill och behöver också Gud tala direkt till ditt hjärta, till exempel göra dig medveten om saker som Bibeln inte kan informera dig om: Ring den där personen, tacka nej till det där erbjudandet, be för den där situationen just nu. Så hur växer vi i att lyssna in Guds röst och bli mer varse om hans direkta ledning? Några tips jag vill ge dig är:

1. Slappna av.

Det största misstaget kristna gör är att de överkomplicerar och krampar i relation till Guds tilltal. Men när Gud talar gör han det naturligt, enkelt, avslappnat.

I 1 Samuelsboken 3:1–4 läser vi om Guds första, personliga tilltal till Samuel. Det är värt att notera att Guds röst inte var superdramatisk utan gick att förväxla med en vanlig röst; Samuel tror ju först flera gånger att det är prästen Eli som ropar.

Berättelsen lär oss också att det bästa vi kan göra för att höra Guds röst är att vara på rätt plats (”Samuel låg i Herrens tempel där Guds ark stod’; v 3) och göra rätt sak (”Samuel gjorde tjänst inför Herren”; v 1). Om du är rotad i ditt ”tempel” – din församling – och där hjälper till och tjänar Gud efter bästa förmåga, så ställer du dig på bästa möjliga plats för att höra Guds röst, när han vill tala till dig.

2. Gensvara.

”Herrens Ande ska komma över dig … gör då vad du finner lämpligt” (1 Sam 10:6–7; min markering). När Gud talar är det för att något ska bli gjort, för att ordet ska ”bli till nytta” (1 Kor 12:7). Därför kommer alltid hans tilltal och ledning att behöva följas av lydnad, handling, ett steg ut ur båten. Han kommer inte att fortsätta tala till oss i dag förrän vi har gjort det han bad oss göra i går.

Ett av de bästa sätten att växa i att höra och känna igen Guds röst är därför att våga vara lydig.

Våga sätta tro till att den där tanken du fick var från Gud, och agera utifrån den. Be den där bönen. Ta kontakt med den där släktingen. Dela Jesus med den där arbetskamraten. Ju mer lydnad Guds tilltal möter, desto starkare kommer de att ljuda inom oss.

3. Det handlar om andra.

Låt oss aldrig utveckla en intern-kristendom där Guds andes närvaro, tilltal och gåvor mest är till för vår egen inbördes beundran. När Anden talar till dig kommer det i 95 procent av fallen inte att vara du som är tilltalets huvudperson. Gud kommer i stället att be dig sträcka dig ut till någon annan och beröra den personen med hans kärlek.

I Jesu liknelse om kvinnan som hade tappat bort ett silvermynt läser vi om hur hon ”tänder en lampa” och letar efter det (Luk 15:8). Den lampan är du! Gud vill sända sin Andes eld, liv och ledning till dig, men inte för att vi ska tävla om vem som är ”mest brinnande” – utan så att vi ska göra den här världen lite varmare och ljusare, så att Jesus kan få tillbaka så många borttappade mynt som möjligt.

När Anden talar till dig kommer det i 95 procent av fallen inte att vara du som är tilltalets huvudperson.

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10