Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Herren sade till dem som han säger till dig: Packa upp din väska!

Ledarkrönika · Publicerad 00:10, 13 feb 2020

År 594 före Kristus befann sig judarna i en ny och utmanande situation. De hade gått bort från Gud och deras land hade invaderats av kung Nebukadnessar från Babylon. Templet hade rivits och många judar tagits i exil till ett nytt land med en annan kultur, andra lagar och där andra gudar dyrkades.

En fråga fanns på allas läppar: Hur länge skulle de vara här? När skulle de kunna återvända till sitt land och återigen få bo i den nation och den kultur som definierade dem och deras tro?

I det läget klev en man som heter Hananja, en självutnämnd profet, fram (Jeremia 28). Han hävdade att han talade Guds ord när han sade vad alla ville höra: Ingen anledning att oroa dig, du kommer snart tillbaka till ditt land. Bry dig inte ens om att packa upp dina väskor. Han blev säkert populär eftersom detta var vad alla ville höra. Det vara bara ett problem: Det var hans egna ord och inte Guds.

Herrens verkliga budskap till judarna i Babylon kom i stället genom profeten Jeremia:

”Bygg hus och bo i dem, plantera trädgårdar och ät deras frukt. Ta er hustrur och föd söner och döttrar, ta hustrur åt era söner och gift bort era döttrar, så att de föder söner och döttrar. Föröka er där och bli inte färre. Och sök den stads bästa dit jag har fört er i fångenskap och be för den till Herren. När det går väl för den, går det också väl för er.” (Jeremia 29: 5–7)

Den här berättelsen, som så många andra i Bibeln, talar också in i våra liv över 2 500 år senare, och ger oss en viktig lektion i vad överlåtelse handlar om.

Som kristna befinner vi oss i ett andligt exiltillstånd med uppgiften är att bygga Guds rike i en främmande miljö och kultur. Trots underbara genombrott och segrar innebär det också att ibland möta motstånd och möjligheten att ge upp, lämna slagfältet och spendera resten av livet med att göra något mycket mer bekvämt.

Därför behöver vi starka förankringar i våra liv. Förtöjningsrep som håller oss stadiga i kallelsen och uppdraget, även i tuffare tider. Och bland de viktigaste av livets ankare är en långsiktig överlåtelse till ditt uppdrag.

Om Israels folk i Babylon hade lyssnat på Hananjas röst snarare än på Jeremia, skulle de ha blivit en passiv folkmassa som bara väntade på transporten tillbaka till hemlandet. De skulle varken bli ljus eller salt på sin nuvarande plats, och Babylon skulle ha varit exakt likadant när de försvann som innan de kom.

Men Gud ville i stället ge sitt folk en helt annan inställning till exilperioden i det främmande landet: Bygg hus! Plantera trädgårdar! Expandera!

Herren sade till dem som han säger till dig: Packa upp din väska! Gör en långsiktig överlåtelse. Bli bekväm med tanken att du kanske ska stanna där du är, och vara med och bygga din församling under en lång, lång tid. Gör det uppdraget till ditt permanenta hem – inte ett hotellrum som du egentligen inte bryr dig så mycket om, eftersom du ändå snart ska flytta vidare.

För Guds plan för dig handlar inte om du ska vinna en sprint på hundra meter, utan ett världsmästerskap i maraton.

”Var därför desto ivrigare, bröder, att befästa er kallelse och utkorelse. Gör ni det ska ni aldrig någonsin falla” (2 Petr 1:10).

Som kristna befinner vi oss i ett andligt exiltillstånd med uppgiften är att bygga Guds rike i en främmande miljö och kultur.

Bibelskolan Champion blir tillgänglig även på webben

Webbskola. Nu blir det möjligt för elever att gå kvällsbibelskolan Champion online via webben. Missionärsparet... torsdag 6/8 17:00

UMU vill sända ut team från Småland – startar ny DTS

Nu blir det möjligt att gå Ungdom med uppgifts lärjungaskola i småländska Holsbybrunn. Härifrån ska... torsdag 6/8 14:00

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00

Sol-Britt och Bengt Sundberg

Diamantbröllop. Den 6 augusti 1960 lovade Sol-Britt och Bengt Sundberg att älska varandra i nöd och lust. 60 år...