Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

robban@biggest.se

För oss gäller det nu att hålla i hatten, hålla avstånd och hålla ut.

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 30 apr 2020

I början av mars predikade jag en söndag i Immanuelskyrkan i Malmö. När jag inför besöket pratade med deras pastor, Niclas Ljung, berättade han att han hade haft en dröm på natten till nyårsafton.

I drömmen hade han mött mig och jag hade frågat honom vad deras motto för det nya året skulle vara. De hade inget motto planerat, men i drömmen hade han svarat att deras motto skulle vara: ”Håll i hatten!” Jag hade då frågat: ”Hur tänker du nu?”

Då hade Niclas svarat att de upplevt att det kommer att blåsa rejält det här året, så det kommer att vara nödvändigt att hålla rejält i hatten och vara noga med hur man lever. Då hade jag sagt: ”Ja, men det är inte bara det. Gud kommer att blåsa på er också!”

När Niclas sedan mötte församlingsledningen ville han lyssna in deras tankar inför det nya året. Någon hade upplevt att Gud hade talat om att de skulle vara noga med hur de levde, en annan att de behövde inse att Gud är helig, ytterligare en att det skulle vara viktigt att stå stadigt i blåsten och en annan att de skulle förvänta sig något annorlunda och oväntat.

Så när Niclas slutligen återberättade sin dröm blev den som en sammanfattning av det som de andra redan hade delat.

När Niclas delade drömmen med mig upplevde jag att det var ett gudomligt budskap i den. Dagen innan jag skulle besöka Malmö återberättade jag drömmen på vårt årsmöte. Efteråt kom Daniel, en man i vår församling, fram och var riktigt exalterad. Han berättade vad som hade hänt på vår visionsgudstjänst, i januari. Vi släpper då det nya årets motto och försöker skapa nyfikenhet inför det.

I början av visionsgudstjänsten hade en av våra pastorer ställt frågan till församlingen: ”Vad tror ni nu att årets motto blir?” Då hade Daniel vänt sig till sin fru och viskat: ”Håll i hatten!” Vad var sannolikheten för den?!

Det är inte vårt årsmotto, om någon trodde det, men det har varit märkligt att se hur man i massmedia har beskrivit det som händer nu som ”den perfekta stormen”. Det är som om den slår maximalt emot vårt samhälle. För oss gäller det nu att hålla i hatten, hålla avstånd och hålla ut.

Men samtidigt tror jag att vi ska förbereda oss på att Gud också kommer att blåsa på oss.

Tänk om vi skulle uppmuntra varandra att gå in i en intensiv bönesatsning fram till pingsthelgen. De första lärjungarna samlades i den övre salen, där befann de sig i enig och uthållig bön. När pingstdagen kom var de alla samlade. Då hördes plötsligt från himlen ett dån som när en våldsam storm drar fram, och det fyllde hela huset där de satt.

Det kom en mäktig vind från himlen. Den Gud som i begynnelsen blåste in livsande i de första människorna böjde sig nu ner över de församlade och blåste in liv i dem.

Den dagen fick de hålla rejält i hatten. Den dagen fick de vara med om sådant som de aldrig tidigare hade upplevt. Den dagen kom tretusen människor till tro på en enda gång. Den dagen insåg de att de inte kunde mäta det som skulle ske i framtiden med gårdagens mått.

De mått som vi brukar mäta med kommer inte heller att räcka till när Guds Andes vind börjar blåsa på oss. Be om det, förbered dig – och håll i hatten!

De mått som vi brukar mäta med kommer inte heller att räcka till när Guds Andes vind börjar blåsa på oss.

Nytt franskt styre ska presenteras på onsdag

Frankrikes regering avgår, meddelar det franska presidentämbetet i ett uttalande. Ersättare till... fredag 3/7 18:00

Vi behöver inte springa tills vi spyr.

Ungkrönika Ungkrönika. Jag har ofta svårt att göra saker till hundra procent. När jag spelade innebandy aktivt hade jag en... lördag 4/7 00:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda