Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

En sommar full av spännande möjligheter

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 23 jun 2022

Många av oss som lever uppe i det kalla Norden längtar, varje år, intensivt efter sommaren. Vi älskar att få komma ut i solen och låta värmen tina upp hela våra varelser. Vi älskar när vi får göra rockad och mörkret byter plats med de ljusa och härliga sommarkvällarna. Vi älskar när frihetens timme slår och det är dags för sommarlov och semestrar.

Jag kan fortfarande så tydligt minnas känslan den där första dagen på sommarlovet. Känslan att det var en evighet av frihet som låg framför.

Efter en pandemi som varit efterhängsen som en envis förkylning, och mitt under ett år där kriget i Ukraina har kastat sina avgrundsmörka skuggor över Europa, behöver vi få uppleva en sommar som värmer våra djupfrysta själar.

Och nu är sommaren här. Än så länge har vi ingen riktig aning om vad som kommer att ske i år. Men min bön är att vi skulle få uppleva den där känslan som brukade prägla min barndoms somrar – känslan av att sommaren låg framför som en ”evighet” full av spännande möjligheter. För vad som än sker så kan den här sommaren få bli det.

Ja, jag inser att många av oss är trötta, slitna och i behov av en rejäl period av vila. Men samtidigt skulle jag vilja utmana oss till att använda de unika möjligheter som den här sommaren innebär. Låt mig få ge dig tre enkla tips!

1. Ge utrymme för bönen! Det finns säkert mycket som du vill försöka hinna med. Men min erfarenhet är att Bibelns ord är sant: ”Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också” (Matt 6:33). Det ligger verkligen en välsignelse i att prioritera Guds rike först.

Tänk om du skulle bestämma dig för att prioritera tiden för bön, tiden att umgås med Gud själv, den här sommaren? Om vi insåg hur viktig bönen är tror jag inte att vi skulle ”ha tid” att prioritera bort den tiden. Den personliga bönen är viktig, men ibland kan vi också vara hjälpta av att be tillsammans. Tänk om du skulle bestämma dig för att föreslå att ni skulle be tillsammans när du umgås med andra kristna den här sommaren? Och tänk om du också skulle prioritera tid för någon kristen sommarkonferens?

2. Ge utrymme för läsning! För många av oss kanske sommaren är en tid när vi läser mer än annars. Tänk om du skulle bestämma dig för att bereda utrymme för bibelläsning varje dag den här sommaren? Du behöver inte spänna bågen så högt, men tänk om du skulle ge utrymme för en kort dos av Guds ord varje dag?

Tänk om du också skulle välja att läsa en kristen bok i stället för den där deckaren som kanske brukar vara din sommarläsning? Det finns så många bra kristna böcker som skulle kunna berika dig.

3. Ge utrymme för att dela med dig av din tro! Under sommaren tinar vi nordbor upp och det är som om vår sociala kompetens ökar när värmen höjs. Det är mycket som gungar under våra fötter i världen nu. I den tiden tror jag att det finns många fler än vi anar som skulle vilja prata om den kristna tron.

Men vem ska ta det initiativet? Låt mig få utmana dig att göra det. Det kommer att kunna ge upphov till många spännande samtal.

En riktigt välsignad sommar, full av spännande möjligheter, önskar jag alla tidningens läsare!

Tänk om du skulle bestämma dig för att föreslå att ni skulle be tillsammans när du umgås med andra kristna den här sommaren?

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier