Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

John Derneborg pastor Pingstkyrkan Värnesborg

Det börjar med en handduk och ett tvättfat.

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 25 feb 2021

Jesus gjorde mer än att vara mentor för tolv personer för sin framtida församling. Han tog fyra outbildade fiskare, en skatteindrivare, en rebellisk zelot och sex andra män – som inte hade mycket gemensamt dessförinnan – och förberedde dem för att leva i gemenskap med varandra.

Han skapade inte gemenskapen i ett klassrum med böcker, utan de fick leva tillsammans. De fick vara med när han gav mat till de fem tusen, när han gick på vattnet, helade de sjuka, förlät en prostituerad, och slutligen när han gick till korset.

Han sade till dem: ”Om nu jag, er Herre och Mästare, har tvättat era fötter, så är också ni skyldiga att tvätta varandras fötter. Jag har gett er ett exempel för att ni ska göra som jag har gjort mot er” (Joh 13:14–15). De hade förväntat sig en regent som styrde från Jerusalem, men fick möta en tjänare som visade vad verklig kärlek var genom att ta fram ett tvättfat och en handduk.

Det är av förklarliga skäl mycket fokus på organisation, val och målsättningar under dessa årsmötestider i våra församlingar, men låt oss inte glömma hjärtat i det vi håller på med. Må högsta prioritet vara att plocka fram ”tvättfat och handduk” och leva ut den kärlek som Jesus visade oss.

Är det läge att säga att du står till förfogande, att du vill hjälpa till? Som svenskar är vi något av experter på individualism, men vågar vi tänka annorlunda och leta oss fram till glädjen i att tjäna andra?

Jag hade glädjen och förmånen att följa med pastor och missionär Ingvar Holmberg på en resa till Kazakstan. Året var 2008. Jag minns flygturer i små, gamla flygplan, 40-gradig värme i skuggan utan luftkonditionering, en bibelskola där en tågvagn utgjorde männens logement och där duschen var en tunna med vatten som värmts upp under dagens hetta.

Jag minns god mat, utsökta hemodlade tomater, församlingsutflykten i skogsgläntan med ett grillat lamm till mat, samt många timmars predikan, undervisning, helandeunder och innerlig lovsång på olika platser.

Men det jag framför allt minns är den enhet och kärlek jag upplevde i församlingsgemenskapen.

Även om ryska språket var en barriär för mig, så gjorde de sena kvällarna med mat och samtal ett djupt intryck. Ingvar, som rest i stora delar av forna Sovjetunionen, kom inte dit som någon ovanifrån i en hierarki, utan som en tjänare, med ”tvättfat och handduk”. Jag såg hur pastorerna för stora församlingar bemötte honom som en andlig far.

Utöver denna innerliga gemenskap syntes enheten även i gudstjänstlivet. När vi deltog i en gudstjänst i Agapeförsamlingen i Almaty så var detta avslutningen på en åtta dagars fasteperiod – för samtliga 800 medlemmar, oavsett dagarbete!

Efter predikan skulle jag avsluta med en bön. Utan uppmaning från mig ställde sig hela församlingen upp, tog varandras händer och började innerligt och intensivt be. Jag minns att jag fick ta i när jag bad för att kunna höra mig själv – trots en kraftig ljudanläggning! Ingvar Holmberg kommenterade det hela med att i Kazakstan ”är hela församlingen ett arbetslag”.

Kan vi inte bli lite ”avundsfriska” i våra svenska församlingar? Kan de, så kan väl vi? Det börjar med en handduk och ett tvättfat.

Men det jag framför allt minns är den enhet och kärlek jag upplevde i församlingsgemenskapen.

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Kyrkklocka i Mosul ringde efter sju års tystnad

Irak. Människor i staden Mosul i norra Irak jublade när kyrkklockan i S:t Tomas kyrka i söndags ringde... måndag 20/9 12:28

USA erkänner: Drönarattack i Kabul dödade bara civila

Afghanistan. USA erkänner att en drönarattack vid Kabuls flygplats var ett misstag och att tio civila, däribland... måndag 20/9 12:26

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika Inför fotbollsmatchen mot Sverige i början av september hade Spanien spelat 66 raka VM-kvalmatcher... lördag 18/9 00:00

Kraftig utökning av FRA-lagen att vänta

Integritet. Regeringen föreslår att utländsk säkerhetstjänst ska få direktåtkomst till personuppgifter som... söndag 19/9 20:00

Transportjätte köper helelektriskt flygplan från Israel

Innovation. År 2019 presenterade det amerikansk-israeliska företaget Eviation en prototyp av världens första... söndag 19/9 16:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier