Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Det är frukten som bör styra vilka träd vi bör vattna med våra bidrag.

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 17 sep 2020

Alla gagnas av goda resultat. Ett sunt och stabilt företag som lyckas med sin verksamhet och som kontinuerligt skapar tillväxt är någonting bra. Arbetstillfällen skapas, skatteintäkter växer och riskkapitalet får sin rättmätiga avkastning. Oavsett om man gillar själva produkten företaget skapar kan man glädjas åt dess övriga positiva effekter.

En förening som samlas runt en god idé, och som framgångsrikt bedriver sin verksamhet, är värd att uppmuntras och stödjas. Ensamhet bryts när människor kommer samman, passivitet byts mot en meningsskapande aktivitet och en liten bit av samhället förbättras. Oavsett om man gillar föreningens idé – de må vara en viss idrott, en politisk uppfattning eller squaredans – kan man ju ändå glädjas åt att frukten är positiv för en del.

När myndigheter ska fördela ekonomiskt stöd – låt oss säga internationellt bistånd till förmån för fattigdomsbekämpning, bekämpande av barnadödlighet eller kvinnlig könsstympning – bör man rimligtvis noga se på vilka effekter en viss verksamhet historiskt haft. Vilka organisationer når bästa långsiktiga resultat för det syfte vårt bidrag ämnar till? Och detta  oavsett den utövande organisationens bärande idé.

Oavsett om en organisation har en icke-önskvärd politisk idé, eller en viss ”felaktig” religiös idé, bör frågan från den bidraggivandes sida vara vilka resultat en viss organisations arbete de facto ger. Inte att allt är politiskt korrekt i varje led. Inte att alla medarbetare i organisationen först måste ha kunskaper i intersektionell feminism.

En liten flicka som räddas från könsstymparnas smutsiga knivar bryr sig inte om ifall räddaren är en tvättäkta kommunist, en hängiven mormon eller karismatisk pingstvän. Huvudfrågan är ju om verksamheten lyckas nå de önskade resultaten? Det är frukten som bör styra vilka träd vi bör vattna med våra bidrag.

De är egentligen djupt kränkande mot nödställda människor om det avgörande för biståndsmedel mer handlar om politiskt korrekthet än om effektiva resultat. Man behöver inte gilla allt en organisation står för, men man kan erkänna och stödja dess goda resultat.

I ljuset av detta är det värt att påpeka den enorma betydelse evangelisk kristendom haft i bekämpande av fattigdom och människoförnedrande seder i Afrika och andra så kallade missionsländer. Miljontals svaga och fattiga människor har historiskt räddats av dessa i dag så föraktade västerländska kristna missionärerna.

När journalisten Matthew Parris publicerade sitt omtalade reportage i The Times (27/12 2008) satte många läsare sitt morgonkaffe i halsen. Han skrev om sin egen förvåning när han konstaterat vilket enormt bidrag just evangelisk kristendom skapat i Afrika. Och han menade att just i jämförelse med så många andra NGO-projekt (icke-statliga organisationer) och stora hjälpkampanjer till Afrika kan ingenting slå resultaten från de evangeliska kyrkornas arbete.

Han skrev i sin artikel att evangeliet tycks förvandla människors hjärtan. Resultatet blir inte bara en tillfällig lättnad, utan en långvarig effekt. Frukten är god. ”Som en ateist tror jag verkligen Afrika behöver Gud”, menade Matthew Parris.

En liten flicka som räddas från könsstymparnas smutsiga knivar bryr sig inte om ifall räddaren är en tvättäkta kommunist, en hängiven mormon eller karismatisk pingstvän.

Politiker: Lägg Förintelsemuseet i Stockholm

Dragkamp. Den grönblå majoriteten i Stockholm anser att det planerade svenska Förintelsemuseet borde placeras... söndag 27/9 06:30

Driver podd som kritiserar evolutionen

Ung. Stämmer det läraren säger på NO-lektionen? Hur väl underbyggd är egentligen evolutionsteorin? Redan... lördag 26/9 18:00

Vår tillhörighet som kristna är Guds rike

Ledare Två rörelser i tiden brukar kallas för nationalism och globalisering. Hur ska vi som kristna... lördag 26/9 00:00

Ingen paus för förföljelsen under corona

Missionsglimten Under corona­pandemin har jag skickat flera vädjanden om förbön för kristna som förföljs på grund... torsdag 24/9 00:10

Ny verksamhetsledare inom Pingströrelsen

Församling. Pingst styrelse har utsett en ny verksamhetsledare till Pingst Församling. Det blir Richard... lördag 26/9 14:00

Driver podd som kritiserar evolutionen

Ung. Stämmer det läraren säger på NO-lektionen? Hur väl underbyggd är egentligen evolutionsteorin? Redan...

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att...