Saliga är de som vandrar i fullkomlighet, som lever efter Herrens undervisning.
Psaltaren 119:1

Världen idag

Det är fint att bli sedd

Ledarkrönika · Publicerad 00:10, 17 nov 2022

Solen sken och temperaturen denna novembersöndag var en helt annan än jag var van vid från Sverige. Jag hade just parkerat på baksidan av den kyrka i Louisiana, USA, där jag skulle predika i två gudstjänster denna söndag. På väg mot bakdörren möttes jag av en skäggig, medelålders man med ett stor leende. Vi skakade hand.

It’s good to see you [Det är fint att se dig], hälsade jag.

It’s good to be seen [Det är fint att bli sedd], svarade han och skrattade.

Orden tog bara en sekund att säga men fortsatte att följa med mig i dagar. It’s good to be seen. Skämtsamt sagt, som ett kul och innovativt svar på en klassisk hälsningskommentar. Ändå låg det så mycket mer i orden än bara den allmänroliga respons det var tänkt att vara vid just det här tillfället.

It’s good to be seen, det är fint att bli sedd. Enkla ord men som uttrycker ett av våra mest grundläggande behov som människor: att bli sedda. Erkända. Att vår existens betyder något för någon.

Religion bryr sig sällan om det behovet. Gudomen är inte till för att bekräfta den lilla människans behov, tvärtom är det vi som existerar för att bekräfta gudomen genom underkastelse, följande av lagar eller utplånande av egna begär och önskningar.

Men sedan kom Jesus, och allt förändrades.

”När Jesus vandrade längs Galileiska sjön såg han två bröder, Simon som kallas Petrus och hans bror Andreas. De stod och kastade ut nät i sjön, för de var fiskare” (Matt 4:18).

It’s good to be seen.

”När Jesus kom till det stället, såg han upp och sade till honom: ’Sackeus, skynda dig ner, för i dag måste jag gästa ditt hem’” (Luk 19:5).

It’s good to be seen.

”När han fick höra att det var Jesus från Nasaret som kom, började han ropa: ’Jesus, Davids son, förbarma dig över mig!’ ... Jesus stannade och sade: ’Kalla hit honom!’” (Mark 10:47,49).

It’s good to be seen.

”Jesus reste sig upp och sade till henne: ’Kvinna, var är de? Har ingen dömt dig?’ Hon svarade: ’Nej, Herre.’ Då sade Jesus: ’Inte heller jag dömer dig. Gå, och synda nu inte mer!’” (Joh 8:10–11).

It’s good to be seen.

”När Jesus steg ur båten såg han en stor skara människor. Han förbarmade sig över dem, för de var som får utan herde, och han undervisade dem grundligt” (Mark 6:34).

It’s good to be seen.

”När Jesus såg sin mor och bredvid henne den lärjunge som han älskade, sade han till sin mor: ’Kvinna, där är din son’” (Joh 19:26).

It’s good to be seen.

Förstår vi hur historiskt, hur radikalt, detta är? Jesus, Ordet som blev kött, den osynlige Gudens avbild, förstfödd före allt skapat, är inte för stor, för upptagen eller för upphöjd för att stanna upp och se den enskilda människan. Inte för att bli betjänad, utan för att i sin tur betjäna, hela, upprätta, välsigna henne.

Och möta det där eviga behovet som vi alla bär. Att: It is good to be seen.

Och om den kyrka han nu personligen bygger, den som ska vara avbilden och uttrycket för hans rike, hans person och hans prioriteringar – om den ska vara expert på en enda sak, så bör det vara på just det som Jesus tillbringade större delen av sin tid med.

Att se människor.

Att se de otippade, de brutna, de som samhället har tuggat på och spottat ut. Att se dem med hans kärleksfulla ögon, med vissheten om att inget är omöjligt för Gud och med medvetenhet om att den Jesus som är vår Herre är mästare på att upprätta, hela, befria och förvandla.

Jesus, Ordet som blev kött, den osynlige Gudens avbild, förstfödd före allt skapat, är inte för stor, för upptagen eller för upphöjd för att stanna upp och se den enskilda människan.

Sanningen om universums orsak och moralens källa finns i Bibeln

Ledare Vad är sanning? Finns det en objektiv sanning, eller är sanningen flytande och temporär? Eftersom... lördag 26/11 00:10

Tre skäl till Kinas hårda covidregler

Covid. Som en annan planet. Så beskriver kineser fotbolls-VM som pågår i Qatar och som visas på statliga... måndag 28/11 12:50

Dubblad ISK-skatt – trots löfte från regeringen

Budget. Skatten på ISK-sparande blir dubbelt så hög nästa år på grund av att statslåneräntan höjs.... måndag 28/11 10:00