Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Vill Löfven bjuda in Sjöstedt i regeringen?

Ledare · Publicerad 17:10, 11 sep 2018

Regeringsfrågan verkar bli en riktig rysare. Den slutgiltiga mandatfördelningen lär vi inte få vetskap om förrän alla röster, inklusive utlandsröster, har räknats. Det skulle underlätta en regeringsbildning om allianspartierna tillsammans blir större än Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Då skulle det krävas att de röd-gröna partierna gjorde gemensam sak med SD för att kunna fälla Alliansen. Det mesta pekar dock på att Alliansen blir något mindre än S, V och MP. Om det preliminära valresultatet står sig lär det bli en kamp om hur det ska tolkas.

En del menar att det är självklart att Stefan Löfven ska kunna fortsätta som statsminister, eftersom de tre röd-gröna partiernas mandat är fler än allianspartiernas. Det är inte en rimlig tolkning av valresultatet. Eller för att uttrycka det annorlunda: Decemberöverenskommelsen gäller tack och lov inte längre.

De nuvarande regeringspartierna – S och MP – har backat kraftigt och utgör numera endast 32,7 procent av riksdagen. En regering bestående av dessa två partier har en tydlig majoritet i riksdagen emot sig. Stefan Löfven måste därmed avgå. Och det borde han för övrigt redan ha gjort.

Allianspartierna har stöd av 40,3 procent av folket. Tillsammans utgör de därmed det största regeringsalternativet. Såvida inte S och MP har tänkt att ta in Vänsterpartiet i regeringen. Då är de marginellt större än Alliansen. Men det vore i så fall något helt nytt i svensk politik.

Ofta har partierna på vänstersidan pekat på hur oanständigt det vore för en alliansregering att regera med stöd av SD. Men faktum är att Löfven-regeringen – helt ogenerat – har regerat med stöd av Vänsterpartiet under de senaste fyra åren.

Vänsterpartiet har haft en enormt tacksam position i svensk politik. Jonas Sjöstedt har vridit varenda budget åt vänster, men så snart budgeten har klubbats igenom i riksdagen har han med full kraft kritiserat regeringen för att han inte fick igenom alla sina förslag. Han har mer eller mindre styrt landet dit han vill – men i opposition. ”Back seat driving”, som det heter på utrikiska.

Han har hela tiden kunnat hota med att dra tillbaka sitt stöd – och därmed fälla regeringen – om han inte får som han vill. Till skillnad från Miljöpartiet, som i regeringsställning har körts över i sina hjärtefrågor och rasat i förtroendekapital, har Vänsterpartiet vuxit kraftigt sedan förra valet. Jonas Sjöstedt har lyckats med konststycket att både äta och behålla kakan.

Det tycks som om Vänsterpartiet mer och mer har välkomnats in i den politiska värmen. Att deras förre partiledare kallade sig själv kommunist, och att partiet fortfarande misslyckas med att hålla rent från allehanda anti-demokratiska element, verkar gå under radarn.

Så sent som i fredags spreds Världen idags nyhet om Grupp 194 i Malmö vidare till Expressen. Jonas Sjöstedt själv har haft möten med Grupp 194, som vid flera tillfällen har hyllat terrorism och vars ledare – som kandiderade för V till riksdagen – har berättat för Världen idag att han har varit med i den väpnade kampen för DFLP. När vi ville publicera hans citat – efter att ha gett honom möjlighet att korrigera eventuella felaktigheter – hotade han med både polisanmälan och advokat.

En sådan person har inte förstått demokratins spelregler. Men det bryr sig inte Vänsterpartiet om. De vägrar att kommentera saken och kör på som om det vore den mest självklara saken i världen. Och det kanske det är – för dem. Men det borde inte vara självklart för den som vill samarbeta – eller rent av regera – med Vänsterpartiet.

Stefan Löfven skräms gärna med SD, men nog skulle han passera anständighetens gräns om han räknade in Vänsterpartiet i sitt regeringsunderlag? En sådan sak borde han i så fall ha berättat för väljarna i valrörelsen. Och om han inte räknar in Vänsterpartiet i sitt regeringsunderlag borde han ta konsekvenserna av det och avgå.

Stefan Löfven skräms gärna med SD, men nog skulle han passera anständighetens gräns om han räknade in Vänsterpartiet i sitt regeringsunderlag?

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10