Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Är det partiledare eller partipolitik som styr de svenska väljarna, undrar Per Ewert med anledning av Jonas Sjöstedts sorti, som kan öppna för ett nytt politiskt spel. (På bild ses Stefan Löfven dansa med sin hustru, Ulla, på Nobelbanketten.) Foto: Henrik Montgomery/TT

Vem leder den svenska politiska dansen?

Ledare · Publicerad 00:00, 18 jan 2020

Som en blixt från klar himmel meddelade Jonas Sjöstedt att han avgår som vänsterledare – just när han lyckats göra en remarkabel comeback för sitt utfrysta parti genom att börja göra upp med motståndarna i M och KD. 

Sjöstedts avgång ställer svensk politik i ett nytt läge. De nya samarbeten som nästan höll på att luta mot ett extraval kan nu vara över – till glädje för regeringen och till frustration för oppositionen.

En annan oförutsägbar faktor med Sjöstedts sorti är att nya kort kan komma upp på bordet och ge ett helt annat politiskt spel. Vänsterpartiet rymmer flera radikala aktivister med åsikter långt ifrån genomsnittsväljaren, och med en alltför extrem ny ledare kan formkurvan vända ner för partiet.

Ofta ställs frågan om det är partiledaren eller hela partiets politik som betyder mest för väljarna? Just nu lutar nog vågskålen över åt det första. Låt oss göra tankeexperimentet att samtliga partiledare plötsligt skulle vilja kasta in handduken – vad skulle konsekvenserna kunna bli för respektive riksdagsparti?

Isabella Lövin och Per Bolund avgår. Ingen större skillnad. Miljöpartiets språkrör har länge åtnjutit lägst förtroende av alla partiledare, och partiets manöverutrymme är högst begränsat så länge de sitter kvar i regeringen.

Annie Lööf avgår. Inte alls otänkbart. Hennes nya tillvaro hemma med bebis kan väcka tanken att det finns viktigare saker i livet än att munhuggas i teve och plenisal. En annan ledare skulle kunna lämna Lööfs radikalism där alla politiska vägval byggts på principen att inte prata med SD. En ny centerledare kanske till och med kunde väcka Alliansen till liv igen.

Nyamko Sabuni avgår. Ingen skillnad. Liberalerna sökte en partiledare med kraft och kreativitet, men fick inte alls det genomslag man önskade. Partiets problem är att man inte har någon politiker som med tillräcklig styrka kan bära upp partiledaruppdraget. Inte den nuvarande heller.

Ebba Busch Thor avgår. Ett sådant drag skulle kunna betyda mycket. EBT har ett starkt genomslag som debattör och oppositionsröst, men är ideologiskt svajig. Ibland drar hon långt åt hårda-tag-kanten, ibland åt andra hållet, långt ner i det liberala diket. En annan KD-ledare kanske skulle luta åt Hägglunds mer socialliberala linje, eller kanske koppla tydligare till kristna värden. Alternativet är ovisst, men det spelar mindre roll då även nuvarande ledare är så oförutsägbar. 

Ulf Kristersson avgår. Det är en gåta att inte Moderaterna går bättre just nu. M-ledaren framstår som den kanske stabilaste partiledaren av alla, ändå slår det inte riktigt igenom, troligen för att ett annat parti framstår som en ännu starkare missnöjesröst. Det vore ett stort riskmoment för Moderaterna om Kristersson skulle lämna.

Jimmie Åkesson avgår. Det går inte. Åkesson kan när som helst improvisera upprört över utvecklingen i landet och kassera in ytterligare några tusen missnöjesröster. En annan SD-ledare skulle behöva flera år för att bygga upp samma plattform. Om Åkesson skulle tröttna får han helt enkelt göra som förra gången: ta en paus och låta partiet fortsätta växa tills han till slut tvingas ta ansvar som alla andra partier. 

Och så slutligen: Stefan Löfven avgår. Otänkbart. Det är möjligt att statsministern gärna vill slippa ur selen, men Löfven kan inte göra som sina föregångare – bara lämna över stafettpinnen till nästa. Om Löfven avgår måste riksdagen välja en ny statsminister, vilket betyder ännu en regeringskris. Partiet kan helt enkelt inte låta Löfven avgå, hur gärna han än vill.

Jonas Sjöstedts avgång pekar sammantaget på att den stökiga tiden i svensk politik är här för att stanna.

De nya samarbeten som nästan höll på att luta mot ett extraval kan nu vara över – till glädje för regeringen och till frustration för oppositionen.

Kristen jourlinje – nu på vårdguiden 1177

Psykisk ohälsa. Den psykiska ohälsan ökar i samhället och behoven av stöd är stora. Sedan årsskiftet presenteras den kristna jourlinjen Lifeline som ett...

Pengar att spara på rätt bredband

Vardag Bredbandspriserna sjönk marginellt förra året. Men det finns pengar att spara. Prisskillnaderna mellan operatörerna är fortfarande stora.

Vad gör jag åt min självupptagna väninna?

Familjefrågan Jag har en väninna som bara talar om sig själv när vi ses. Hon frågar inte ett dugg om mig. Jag blir så trött varje gång vi har träffats för att allt...

Min fru lämnade mig för en annan man, hur går jag vidare?

Familjefrågan Min fru lämnade mig för en annan man för tre år sedan. Vi hade varit gifta i 22 år. Jag har mått väldigt dåligt sedan dess och anklagar mig själv....

Vad gör jag åt min självupptagna väninna?

Familjefrågan Jag har en väninna som bara talar om sig själv när vi ses. Hon frågar inte ett dugg om mig. Jag blir så trött varje gång vi har träffats för att allt...

Tänk då om vi hade nycklarna att låsa upp gallerdörren med i fickan, men glömt bort det?

Vardagskrönika Häromdagen gick min man runt i huset och letade efter sina hörselskydd. Han håller nämligen på att bygga ett hönshus på tomten (kan ni tänka er –...

Min fru lämnade mig för en annan man, hur går jag vidare?

Familjefrågan Min fru lämnade mig för en annan man för tre år sedan. Vi hade varit gifta i 22 år. Jag har mått väldigt dåligt sedan dess och anklagar mig själv....