Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas.
Matteusevangeliet 5:14

Världen idag

Det finns skäl till oro inför utvecklingen i Afghanistan när USA lämnar landet, och hur detta kommer att påverka Europa, skriver Per Ewert. Foto: Tariq Achkzai/AP/TT

Vem hjälper Afghanistan efter att USA lämnar?

Ledare · Publicerad 00:00, 17 jul 2021

USA är just nu i färd med att ta hem sina trupper från Afghanistan, ett uttåg som ska vara genomfört innan augusti månads slut. Även övriga NATO-länder packar ihop, och ansvaret lämnas över till Afghanistans egen regering. Det hela låter enkelt och sympatiskt. Men konsekvenserna kan bli mycket allvarliga. Och vi ser dem redan nu.  

Afghanistan har historiskt varit ett omöjligt militärt projekt. Alla som försökt inta landet har i längden misslyckats. Den bergiga terrängen, de okuvliga folkgrupperna, och en hårdför islamism har gjort det omöjligt för andra länder att behålla kontrollen, och de har därför vänt hem – så som USA nu gör.

När USA gick in i Afghanistan för att slå tillbaka mot al-Quaida efter 11 september-attentaten såg omvärlden det som ett rättfärdigt svar. Det fanns också goda moraliska skäl att avsätta talibanernas totalitära muslimska regim som krossade både mänskliga rättigheter och landets ekonomi och förde Afghanistan många århundraden bakåt i tiden. 

Kostnaden för kriget tärde dock hårt på USA:s statsbudget, och opinionsstödet försvagades för ett krig som de flesta insåg aldrig kunde vinnas. Från Europa beskrevs amerikanerna som imperialister som bara ville ta över andra folk och länder. Flera presidenter önskade gärna lämna landet, men insåg också riskerna med ett uttåg.  

Det finns en etablerad, kristet baserad filosofi kring det rättfärdiga kriget. Det innebär exempelvis att militära ingripanden bara får göras för att förhindra något ännu värre. Många minns nog TIME Magazines starka omslag från 2010 som visade Aisha, som fått sin näsa och öron avskurna av talibanerna som straff för att hon velat lämna sin våldsamme make. Rubriken löd ”Vad som händer om vi lämnar Afghanistan?” 

Tyvärr är det just den situationen landet är på väg att kollapsa ner i. Samtidigt som USA stämplar ut erövrar talibanerna för varje dag nya byar och städer. Nästan allt som NATO-länderna försökte skapa av trygghet, demokratiska strukturer och mänskliga rättigheter håller nu på att raseras, och det är oerhört tragiskt.

När Joe Biden stolt förklarar en ny framtid kan Afghanistan som land tvärtom stå inför en mycket våldsam och svår morgondag. USA har betalat ett högt ekonomiskt pris för sin vistelse i landet, men det högsta mänskliga priset för tillbakadragandet betalar lokalbefolkningen, som hjälplöst tvingas se talibanerna återta område efter område för sin hårt reglerade version av islam.   

Det kaos som ännu en gång hotar Afghanistan drabbar naturligtvis landets invånare allra värst. Men problemen rinner i nästa skede även över in i andra länder. Utifrån president Bidens ord om att det är dags att avsluta USA:s längsta krig skriver tidskriften Foreign Policy att kanske är det så amerikaner på hemmaplan kommer att uppleva saken, men andra kommer knappast att hålla med: ”Det kommer inte att kännas så för vanliga svenskar, tyskar, italienare, greker och andra européer.”

Tidskriften beskriver den svåra utmaning som den stora invandringen av unga afghanska män sedan 2015 har inneburit för Europa och inte minst Sverige i form av utanförskap, ökad brottslighet, sociala kostnader, och så vidare. Ett kommande afghanskt sönderfall kan skapa en ännu värre flyktingkris, och Europas länder kan ta till ganska drastiska åtgärder för att förhindra att stora flyktingströmmar åter når vår världsdel. Men desperata människor kommer samtidigt att söka en hållbar framtid. Goda råd är lika dyra som tiden är kort. Något måste göras för att hindra en fullständig kollaps – främst för Afghanistans egen skull, och i nästa steg även för Europas. 

Goda råd är lika dyra som tiden är kort. Något måste göras för att hindra en fullständig kollaps – främst för Afghanistans egen skull, och i nästa steg även för Europas.

Visa respekt för dem som väljer bort vaccination mot covid-19

Ledare Obligatorisk vaccinering mot covid-19 för alla invånare och vaccinkrav för alla som vill ha ett... torsdag 5/8 00:10

Vi behöver mycket kärlek ur stammen för att vara Guds träd tillsammans.

Inför söndag I juli var jag med på missionsbåten Shalom i Kalmarsund under några fantastiska dagar med sol,... torsdag 5/8 00:00

Pilgrimsvandring är på frammarsch i Sverige

Samhälle. Människan har i alla tider vandrat till heliga platser. Det är något som får oss att ge oss iväg i... torsdag 5/8 05:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier