Den rättfärdiges frukt är ett livets träd, den som vinner själar är vis.
Ordspråksboken 11:30

Världen idag

Brottslingar har hittat en guldgruva att ösa ur. Foto: Jan Bauer/AP/TT

Välfärdsbrott underminerar tilltron

Ledare · Publicerad 00:00, 2 sep 2021

Den stora härva av välfärdsbrott som uppdagas allt oftare runt om i landet, nu senast i Södertälje efter ett omfattande beslag tidigare i veckan, beskrivs som toppen av ett isberg. I fallet Södertälje finns såväl en polis som en advokat inblandade.

I kronor räknat handlar det årligen om mångmiljardbelopp som kriminella, ibland klaner, tömmer ur det gemensamma välfärdssystemet.

Särskilt har de kriminella riktat in sig på LSS-ärenden med möjlighet att anställa anhöriga som personliga assistenter. Detta upplägg har visat sig vara en guldgruva för brottslingar, som kvitterar ut löner för att vårda släktingar som, visar det sig, saknar ett handikapp och därmed omvårdnadsbehov.

Riksrevisionen pekar på att någon egentligen fungerande kontrollverksamhet saknas och att bedrägerierna därmed kan fortsätta.

En ny regering efter nästa val måste – omgående – ta itu med välfärdsbrotten, samordna systemen och registren, skapa en gemensam myndighet för utbetalning samt resolut skärpa tillsynen. Annars undermineras svensk välfärd.

Stoppa alla svenska skattepengar som göder det palestinska hatet

Gästledare Itamar Marcus, grundaren av organisationen Palestinian Media Watch, som granskar det som sägs i... tisdag 21/3 00:10

Mycket snack och lite verkstad tycker SLU-forskaren

Yrkesfiske. ”Bara ord och ingen handling”, det är SLU-forskaren Sven Gunnar Lunneryds krassa sammanfattning av... tisdag 21/3 14:50

Ta emot Guds vapenrustning

Bönekrönika Gud är alltid och alltigenom god. Djävulen är alltid och alltigenom ond. Jesus kom för att vi... tisdag 21/3 00:00