Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Det går inte bra för den kristdemokratiska rörelsen i Europa just nu. Foto: Michael Kappeler/AP/TT

Vad svenska KD kan lära av andra

Ledare · Publicerad 00:00, 29 sep 2021

Två veckor efter att norska Kristelig folkeparti (KrF) ramlade nedanför fyraprocentsspärren, och gjorde sitt sämsta val sedan 1935, får de tyska kristdemokraterna vidkännas en svidande valförlust. Aldrig sedan grundandet av detta ekumeniskt baserade parti efter andra världskriget har väljarstödet varit så lågt som nu.

Det går med andra ord inte bra för den kristdemokratiska rörelsen i Europa.

Det kan också exemplifieras med bristande självförtroende i det flerspråkiga Schweiz. Där har man valt att helt sonika ta bort det kristna/kristliga i sina partinamn för att nu i stället kalla sig för Die Mitte på tyska, eller Centre på franska – med andra ord Mitten, eller Centern.

Lärdomarna från Norge, Tyskland och Schweiz som svenska KD – med sitt gradvis sviktande opinionsstöd, nu under 5 procent – kan dra är att en lyhörd och inkluderande partiledning, sammanhållning i rörelsen, ideologisk tydlighet samt självförtroende att stå upp för sina grundläggande värderingar är vad som krävs.

Detta för att inte bli en del av den bekymmersamma utvecklingen för Europas kristdemokrati.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10