På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Vad är kristen höger?

Ledare · Publicerad 00:00, 16 jan 2012

Göran Hägglunds stabschef Henrik Ehrenberg har skrivit på bloggar anonymt under signaturen "Ove Tove" och kritiserat Hägglundkritiker och Odellvänner. Statsvetarprofessorn Ulf Bjereld tycker att det visar på ett parti som inte är riktigt friskt. Det är omdömeslöst att använda regeringskansliets datorer för att kritisera meningsmotståndare anonymt menar Bjereld.
Det är av intresse att granska vad Ehrenberg alias "Ove Tove" faktiskt har skrivit. De vanliga slängarna mot så kallad "kristen höger" kommer fram. En rimlig tolkning är att det är så en bredare krets i Kristdemokraternas ledning faktiskt tycker om en större grupp väljare, aktiva och riksdagsledamöter i partiet. Vi är "kristen höger" och enligt Ehrenberg vill man då ha abortförbud och man är homofob. Mer pengar till kanoner och mindre till flyktingar ingår i paketet. Enligt Ehrenberg är partiets problem att folk är rädda för "kristen höger".

Tack Henrik Ehrenberg att du säger det högt. Jag tror på detta eftersom jag har hört det från ett antal andra håll, av ledande kristdemokrater när alla TV-kameror är stängda, och även av framträdande kristdemokrater som i media hånar "kristen höger" inom partiet, utan att partiledningen säger ifrån med ett knyst.
Det är nog ovanligt att en hel falang i ett politiskt parti beskrivs så nedsättande av dem som har makten i partiet. Vill Ehrenberg egentligen att vi alla som kallas för "kristen höger" ska lämna kristdemokraterna? Det verkar så.
"Kristen höger" är ett skällsord i svenskt språkbruk. Ingen går runt och kallar sig för "kristen höger" utan det är bara en etikett man klistrar på sådant man ogillar.

Ehrenbergs syn på "kristen höger" är djupt okunnig och kränkande. Det är okunnigt därför att aktiva kristna som värnar om äktenskapet, värnar om det ofödda livet, ofta är mycket radikala i sin syn på flyktingfrågor, biståndspolitik, medmänsklighet och det är inte alls ovanligt att man är pacifist och miljöengagerad. Det går säkert att hitta personer vars åsikter stämmer med Ehrenbergs "kristen höger"-definition men de är nog ganska sällsynta.

Ehrenbergs inställning om "kristen höger" är också det sekulariserade Sveriges åttiotalsanalys av hur världen ser ut. Men den ser inte ut så längre. Och det visar att den politiska eliten i skyddade kanslihuskorridorer lever ganska långt från vanligt folk och inte hänger med i utvecklingen. Om "kristen höger" är att vara negativ till homosexualitet och abort, då är förmodligen en majoritet av alla invandrare kristen höger. De som har flyttat till Sverige från olika delar av världen är i regel katoliker, ortodoxa eller muslimer. Dessa grupper värnar om äktenskapet mellan man och kvinna och är skeptiska till aborter, klassas alltså som "kristen höger" enligt vulgärdefinitionerna.

Här gränsar det politiska etablissemanget till främlingsfientlighet i sitt mästrande över åsikter som är vanliga bland invandrande svenskar.
Ett tredje problem är att när "kristen-höger"-etiketten används inom kristdemokraterna så sågar man inte bara den gren man sitter på, man sågar hela trädet man sitter på. Det fanns nog inte en enda kristdemokrat före 1985 som inte bör klassas som "kristen höger" enligt Ehrenbergs definitioner för att nu inte tala om systerpartierna i andra länder. Är de också "kristen höger" enligt Ehrenberg?

Stefan Swärd


Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier