Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

I dag har förföljelsen spritt sig till stora delar av Nigeria och kommer från olika muslimska grupper, inte bara Boko Haram, skriver Stefan Gustavsson. (Bild från St Francis katolska kyrka i Owo, Nigeria, som utsattes för en terrorattack i juni i år.) Foto: Sunday Alamba/AP/TT

Tyst i valrörelsen om den brutala förföljelsen av kristna

Ledare · Publicerad 00:10, 27 aug 2022

Under en valrörelse ligger fokus på läget i det egna landet och vårt synfält blir mer avskärmat. Det är en ofrånkomlig process. Men att vår uppmärksamhet för en tid fokuseras inåt innebär ju inte att livet i världen utanför avstannar.

Den senaste veckan har det åter kommit nyheter om förföljelse av kristna i Nigeria. Benedict Azza, en av ledarna för den kristna organisationen CAN, Christian Association of Nigeria, utsattes för ett kidnappningsförsök i staden Gusau. Det är residensstaden i Zamfara i nordvästra Nigeria, en av de delstater som infört sharia och där trycket mot kristna hårdnar.

Benedict Azza lyckades undkomma kidnappningsförsöket och flydde, men kidnapparna förföljde honom, sköt ihjäl honom med tre skott och lämnade hans kropp på vägen.

Tre dagar efter mordet på Benedict Azza kidnappades fyra nunnor i sydvästra Nigeria av islamistiska extremister.

Nigeria är Afrikas folkrikaste land, med över 200 miljoner invånare. Sett till BNP är det Afrikas andra rikaste land, efter Egypten. Dessa två faktorer – folkmängd och ekonomi – betyder att Nigerias inflytande i Afrika är stort. Det som sker i Nigeria har betydelse utanför landets egna gränser och kommer ofrånkomligen att påverka de omgivande afrikanska länderna.  

Ungefär hälften av Nigerias invånare är kristna och dominerar i syd medan den andra hälften är muslimer och dominerar i norr. I tillägg finns det religiösa minoriteter med rötter i traditionell afrikansk religiositet.

Ekonomiskt är det syd som har ett stort försprång i Nigeria, både på grund av de stora oljefyndigheterna där och på grund av den kristna missionen. Evangeliet om Jesus har fått konsekvenser på många områden, med skolor och sjukhus som de mest uppenbara exemplen. Det är bland annat därför som utbildningsnivån och välståndet är högre i det kristna syd jämfört med det muslimska norr.

Nu minskar tyvärr de kristnas andel av Nigerias befolkning år efter år på grund av lägre fertilitet bland kristna jämfört med den muslimska gruppen. Samtidigt ökar förföljelsen av de kristna. Enligt Open Doors senaste sammanställning hamnar Nigeria på plats nummer sju över länder med ”extrem förföljelse” av kristna: Afghanistan, Nordkorea, Somalia, Libyen, Jemen, Eritrea, Nigeria …

Tidigare var förföljelsen mot kristna begränsad till de norra delarna av landet, för oss mest förknippad med islamistiska Boko Haram. I dag har förföljelsen spritt sig till stora delar av Nigeria och kommer från olika muslimska grupper, inte bara Boko Haram.

När Muhammadu Buhari, som är muslim, i presidentvalet 2015 besegrade den sittande presidenten Goodluck Jonathan, som är kristen, var det många kristna som hoppades att Buhari skulle kunna motarbeta terrorismen. Dessvärre har motsatsen skett.

Emmanuel Onwubiko, nationell samordnare för Human Rights Writers Association of Nigeria (HURIWA), menar att de många morden och kidnappningarna av kristna i Nigeria är ett tecken på misslyckande för president Muhammadu Buhari:

”Det är oroande att trots dödandet av över 12 katolska präster 2022 och bortförandet av mängder av katolska präster över hela landet, har den nuvarande regimen och säkerhetsorganen låtit denna hemska trend fortsätta”, sade Onwubiko i ett uttalande.

Även om inte alla terrorhandlingar slutar i katastrof – de fyra nunnorna som kidnappades släpptes välbehållna efter några dagar – så mörknar situationen för kristna i Nigeria alltmer. Den 25 februari 2023 är det presidentval, ett val som många menar är avgörande för utvecklingen i Nigeria.

Ekonomiskt är det syd som har ett stort försprång i Nigeria, både på grund av de stora oljefyndigheterna där och på grund av den kristna missionen.

Han möter IS-offer med evangelium och fotboll

Webb-tv. Som liten ville Merzek Botros bli fotbollsproffs, men på grund av sin kristna tro var han inte... måndag 30/1 12:00

Starka relationer viktigaste faktorn för att vara lycklig

Lycka. Den viktigaste nyckeln till lycka tycks vara starka relationer. Det är åtminstone den slutsats som... måndag 30/1 10:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10