Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Att Tyskland skickar stridsvagnen Leopard till fronten kan betraktas som Tysklands sätt att betala av sin historiska skuld genom att tippa balansen i ukrainsk favör så mycket att detta krig skulle kunna få ett slut, menar ledarskribenten. Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT

Tyskt vägval visar vikten av moral i försvarsbeslut

Ledare · Publicerad 00:10, 26 jan 2023

Det är inte enbart Sverige som de senaste dagarna har våndats av säkerhetspolitiska vägval. Medan vårt land fåfängt har försökt dansa med en oförutsägbar turkisk regim, har Tyskland genomgått en svår moralisk brottningskamp.

De lever fortfarande nära arvet från andra världskriget, och är mycket måna om att inte framstå som krigshetsare i Europa. Men verkligheten förändrades oåterkalleligen den 24 februari 2022, när Ryssland inledde anfallskrig mot sitt grannland. 

Etiskt orienterade människor betraktar normalt kriget som ett ont som vi bör gå långt för att undvika. Men i särskilda situationer och efter moget övervägande finns en moralisk skyldighet att försvara sig själv eller andra också med vapen. Så resonerade medeltidens kristna tänkare som lade grunden till teorin om ”det rättfärdiga kriget”.

I det läget är vi i dag, och Tyskland har nu accepterat den moraliska verkligheten, att tyska stridsvagnar skickas till Ukraina, hur ont det än gör i deras egna historiska samvete. Även vår tids utmaningar måste nämligen hanteras utifrån moraliska resonemang, även om det är enklare att gömma sig och slippa ta ställning. Men den som gör så sviker samtidigt den som har rätten på sin sida.

De säkerhetspolitiska besluten i dag behöver fattas utifrån vår tids situation. Även om kriget i Ukraina innebär svåra ställningstaganden är de etiska dimensionerna inte på samma nivå som under andra världskriget.

Hitlers anfall på Sovjetunionen förändrade säkerhetsläget helt och tvingade fram ställningstaganden som många länder senare kommit att känna skam över. Sverige släppte tyska beväpnade trupper genom landet, västmakterna tvingades alliera sig med massmördaren Stalin. Allt detta var moraliskt dubiösa beslut, där regeringar tvingades blunda för sådant man aldrig annars skulle acceptera.

Men man gjorde det för att försöka undvika något man uppfattade som ännu värre. I Sveriges fall att förhindra ett nazityskt anfall på vårt land, och för USA och Storbritannien att stoppa Hitler från att lägga hela Europa under sig.

Vår tids rent moraliska avgörande är enklare. Ryssland bär ansvaret för att ha startat kriget, och omvärlden känner en självklar moralisk plikt att hjälpa Ukraina att kasta ut de ryska invasionsstyrkorna.

Att Tyskland nu släpper i väg stridsvagnen Leopard till fronten innebär inte ett förnekande av landets historiska skuld. Det skulle tvärtom kunna betraktas som Tysklands sätt att betala av denna skuld genom att tippa balansen i ukrainsk favör så mycket att detta krig skulle kunna få ett slut under 2023.

Även vår tids utmaningar måste nämligen hanteras utifrån moraliska resonemang, även om det är enklare att gömma sig och slippa ta ställning.

Fackupprop för samvetsfrihet – vill inte ange papperslösa

Samvetsfrihet. Tunga fackförbund, vänsterpolitiker och debattörer driver just nu en kampanj för att lärare, läkare... onsdag 22/3 07:00

Evangeliets utmanande erbjudande är en ny identitet i Kristus

Ledare I centrum av det kristna evangeliet står något som förr brukade beskrivas som det ”saliga bytet”:... onsdag 22/3 00:10

Fler förhandlingar förlänger konflikten

Israelkrönika Mönstret känns välbekant: Precis före den muslimska fastemånaden ramadan organiseras ett regionalt... onsdag 22/3 00:00