Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

På Tjugondedag Knut brukar julen åka ut. Foto: Anders Wiklund/TT

Tjugondedag Knut och julens slut

Ledare · Publicerad 00:00, 18 jan 2023

Det är inte alltför länge sedan som julperioden inleddes med skyltsöndag på första advent och avslutades med en stor och folklig julgransplundring, arrangerad av föreningar, kyrkor och kommuner, på Tjugondedag Knut, den 13 januari. 

Förr när luckorna skulle öppnas var det i en adventskalender, med start första advent – inte en julkalender, då ju jul har en förberedelseperiod som kallas advent och julens högtid inleds först i och med julafton. Inte avslutas då.

Med de affärstidslagar som gällde fram till 1970-talet, innan regeringen Olof Palme (S) avskaffade dem, kom det aldrig på fråga att affärer var öppna under juldagarna. Därför talade man om en ”mellandagsrea”, alltså dagarna mellan jul och nyår, inte på självaste juldagen eller annandagen.

I fredags var det Tjugondedag jul/Knut. Denna dag som förr var julens avslutning uppmärksammas numera knappt alls.

Att vrida klockan tillbaka är inte alltid meningsfullt, men julperioden skulle tjäna på att få tillbaka lite av sin tidigare stadga med olika fasta beståndsdelar, från inledning till avslutning.

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10

Utredaren: Ingen anledning att misstro tjänstemän

Polischefshärvan. Att kontakta andra personer som sökte Linda Staafs chefstjänst eller intervjua personer som var... måndag 20/3 08:13

Omdömeslöst när SVT gör pr för dragqueens

Ledare Snusk och förvirring på bästa sändningstid. Så kan man utan överdrift beteckna SVT:s nya... fredag 17/3 00:10