Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Novak Djokovic har blivit föremål för viktig fråga rörande covidvaccin. Foto: Kelly Defina/AP/TT

Tennisdom vägvisande om vaccintvång

Ledare · Publicerad 00:00, 13 jan 2022

Världens främste tennisspelare, Novak Djokovic, är ingen karismatisk person, utan har en ganska tillbakadragen natur. Han är däremot en principfast man, som konsekvent vägrat uppge om han vaccinerat sig eller inte.

Frågan har nu bränt till på allvar när han först vägrades inresetillstånd i Australien för att delta i nästa veckas Grand Slam-turnering – ett beslut som nu upphävts av domstol.

Beslutet är en viktig vägledning i liknande frågor världen över, och Djokovic har plötsligt fått en viktig roll även utanför tennisbanan, som representant för frågan om rätten att själv fatta beslut i vaccinfrågan. 

Domen från Australien, som annars har några av världens hårdaste restriktioner, illustrerar också hur svårt det är att försvara vaccintvång vid en faktisk juridisk prövning. Det bör vara en påminnelse också till andra länder.

Sunt förnuft och ett moget perspektiv hos beslutsfattarna och ansvarig frihet bland medborgarna är de bästa ledstjärnorna även fortsättningsvis. 

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

Änglar – finns de verkligen?

Församlingen sjunger tillsammans: ”Glöm inte bort att änglarna finns, att de är här för att se hur... lördag 30/9 00:00

Sverige ska införa fängelser för ungdomar

Brott. Regeringen går vidare med att inrätta ungdomsfängelser. Kriminalvården får nu i uppdrag att påbörja... fredag 29/9 19:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10