Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

Talibanerna erövrade Afghanistan på rekordtid. Men kommer de att respektera de många demokratiprojekt som allt bistånd gått till? undrar Sven Almkvist. Foto: Zabi Karimi/AP/TT

Talibanerna respekterar inte våra biståndspengars syfte

Ledare · Publicerad 00:10, 18 aug 2021

Världen håller andan. Talibanerna har efter USA:s tillbakadragande erövrat hela Afghanistan i rekordfart, president Ashraf Ghani är på landsflykt och presidentpalatset har intagits.

Hur kunde det gå så snabbt? Vad hände med de inhemska säkerhetsstyrkorna som amerikanerna under så lång tid byggt upp och utrustat? Vad händer nu med alla de många demokratiprojekt som kostat enorma summor att bygga upp? Och har alla de soldater som stupat i kampen för ett fritt Afghanistan dött förgäves?

Är det någon som seriöst tror att talibanerna kommer att behålla flickskolorna, stödja medier och kultur, tillåta andra trosuppfattningar och respektera de fallna regeringssidans aktörer? Knappast.

I den katastrof som vi nu bevittnar, med växande rapporter om blodiga hämndaktioner och kidnappning av unga kvinnor, kan vi i Sverige ändå göra något. Vi borde med alla till buds stående medel hjälpa de tolkar som arbetat med de svenska trupperna att komma undan talibanernas välkända hämndlystnad. Justitieminister Morgan Johanssons senfärdighet i den frågan är beklagansvärd.

Vidare borde vi, likt många andra länder, helt frysa biståndet. Det borde vara en självklarhet att omedelbart stoppa alla medel som lätt hamnar i felaktiga händer under rådande omständigheter.

Sveriges utrikesminister, Ann Linde, tyckte dock inledningvis att allt bara skulle rulla på som vanligt, men nya signaler visar nu att regeringen vill bromsa, eller styra om, delar av biståndspengarna.

Det är naivt att tro att talibanerna kommer att respektera syftet med vårt utvecklingsbistånd. Det är inga småpengar vi talar om. Sverige skickar cirka en miljard kronor per år till Afghanistan, som är det största mottagarlandet av svenskt bistånd. Risken är stor att pengarna kommer att hamna i fel händer och leda till ökad avveckling snarare än utveckling.

Finns det då några länder som öppet stödjer talibanerna? Jerusalem Post citerade i måndags flera reaktioner från palestinskt håll. ”Vi gratulerar det muslimska Afghanistan för segern över de amerikanska ockupanterna, och vi gratulerar den talibanska rörelsen och dess modiga ledarskap för segern”, skriver Hamas i en kommentar.

Sverige stödjer ju som bekant även de palestinska områdena med enorma summor – 3,4 miljarder under en femårsperiod – där det gång på gång avslöjats hur lätt biståndspengar kan hamna fel i korrupta kontexter.

Regeringens intentioner med våra biståndspengar är säkert goda, men när man har att göra med länder som domineras av terrororganisationer som Hamas, eller som nu fanatiska talibaner, är naivitet och senfärdighet inga goda egenskaper.