Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Smer:s upplägg inför torsdagens seminariedag om könsdysfori tyder på att det statliga rådet slagit dövörat till mot kritiken. Detta vore ett ytterst beklagligt vägval, skriver Per Ewert i sin ledartext. Foto: Jessica Gow/TT

Svik inte de könsvilsna ungdomarna än en gång

Ledare · Publicerad 00:00, 5 feb 2020

I morgon torsdag håller Statens medicinsk-etiska råd (Smer) seminariedag om könsdysforin. Det är ett högaktuellt och synnerligen angeläget ämne. Vågen av unga som önskar byta kön har svämmat över det senaste årtiondet, men kritiken har också växt parallellt med att allt fler ”ångrare” trätt fram och förklarat hur de behandlats som försökskaniner i ett ideologiskt projekt. Smer:s upplägg för dagen tyder dock på att rådet har slagit dövörat till mot kritiken. Det vore ett ytterst beklagligt vägval.  

Smer:s uppdrag är att ge vägledning till riksdag och regering i frågor kring människovärde och vårdetik. Företrädare från samtliga riksdagspartier plus ett antal sakkunniga bildar rådet som ska ge beslutsfattarna ett vetenskapligt sakligt faktaunderlag. Det är därför extra beklagligt när just denna instans kantrar över i en snedvridning mer grundad på ideologi än på fakta. Så har skett i andra frågor, och tycks nu ske även i fallet könsdysfori.

Smers rapport om dödshjälp från 2017 var till stora delar saklig, men förteg också centrala fakta. Mer allvarliga brister fanns i deras rapport i fjol om de mycket sena aborterna. Här förde rådet fram det uppmärksammade förslaget att införa ”feticid” – att ett gift sprutas in som stoppar fostrets hjärta innan det drivs fram. Det moraliskt frånstötande låg både i den dödande åtgärden, i försöket att dölja den etiska problematiken genom att förlägga döden innanför livmodern istället för utanför, men också i det makabra valet att avdramatisera det dödliga giftet genom att kalla det ”läkemedel”. 

Den noggranne läsaren kunde också konstatera en politisk snedbalans i rapporten; endast representanterna från de vänsterorienterade och de liberala partierna fanns med i rapportgruppen – däremot ingen från M, KD eller SD, som åtminstone på pappret kunde antas ha en annan hållning. Noteras kan också att Läkaresällskapets delegat avvisade införandet av feticid, medan representanten från V tvärtom skrev en särskild inlaga om vikten att skynda på processen för att möjligheterna till abort på inga villkor skulle försämras.

En genomläsning av torsdagens seminarieprogram skickar obehagliga signaler om en liknande snedvridning också av transfrågan. Seminariet – lett av representanterna från MP och C – innehåller flera rubriker som framställer könsalternerande behandlingar i ett positivt ljus. Detta trots alla starka signaler som det senaste året hörts både från patienthåll, men även från tidigare medarbetare som nu tar avstånd från dessa behandlingar, då de både saknar vetenskapligt stöd och dessutom innebär oåterkallelig skada på unga människor. 

En kritisk röst som skulle ha hållit föredrag under dagen är överläkaren Angela Sämfjord, en av de insatta som numera säger att dessa ungdomar bör ges kompetent psykiatrisk hjälp, inte hormonbehandlingar och kirurgiska ingrepp. Hon har dock lyfts bort som föreläsare, trots starka protester från andra läkare. I stället ges talartid åt exempelvis Louise Frisén, vars namn kanske känns igen från den starka SVT-granskningen ”Tranståget” som avslöjade de allvarliga baksidorna med könsoperationerna, men där Frisén ändå framhärdade i att allt är bra och de ska fortsätta som förut. 

Detta framstår alltmer som 2000-talets stora vårdskandal. Varningsropen från allt fler håll borde rimligtvis få genomslag hos en statlig institution som Smer och skicka signalen att politikerna måste dra i bromsen. Framför allt vore det helt orimligt om rådet okritiskt skulle följa i translobbyns ledband, så att dessa vilsna och behövande ungdomar än en gång blir svikna av vuxensamhället. Det får bara inte ske.

Det moraliskt frånstötande låg både i den dödande åtgärden, i försöket att dölja den etiska problematiken genom att förlägga döden innanför livmodern i stället för utanför, men också i det makabra valet att avdramatisera det dödliga giftet genom att kalla det ”läkemedel”.

Kristen familjefar dömd till döden

Pakistan. Han greps och arresterades samma dag som hans hustru födde parets tvillingar. Nu har den... onsdag 23/9 17:04

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att... onsdag 23/9 00:00

När vetenskapen blir ideologisk är den farlig

Ledare Vetenskapens betydelse för vår civilisation går inte att överskatta. På område efter område... onsdag 23/9 00:00

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan. Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att...

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...