Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Rysslands, Irans och Turikets ledare utgör tillsammans en farlig trio. Foto: Sergei Savostyanov/AP/TT

Sverige bricka i obehagligt möte i Iran

Ledare · Publicerad 00:00, 22 jul 2022

Efter att Astanafördraget upprättades år 2017, uppkallat efter Kazakstans huvudstad, har ledarna för Ryssland, Turkiet och Iran träffats totalt sju gånger, det senaste denna vecka i Teheran.  

Att den ryske diktatorn Putin, Turkiets auktoritäre president Erdogan och det antidemokratiska muslimska prästväldets ledare Raisi i Iran umgås på detta flitiga sätt ger kalla kårar vad de tillsammans kan åstadkomma som företrädare för runt 300 miljoner invånare i Europas absoluta närområde. 

Även om länderna bevisligen har inbördes konflikter, tydligast i synen på Syrien, militäralliansen NATO samt det oprovocerade, olagliga ryska angreppskriget på Ukraina, inger bara det faktum att de är beredda att göra upp med varandra i slutna samtal en känsla av obehag. Inte minst gäller Turkiets opålitlighet i Nato och där man nu även köper in ryskt luftvärnssystem.  

Inget kan uteslutas om Erdogans dubbelspel, inklusive att hans förnyade motstånd till svenskt och finländskt NATO-medlemskap kan utgöra en bricka i förhandlingsspelet – för att behaga Putin och kunna uppnå ryska eftergifter på andra områden. 

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00