Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas.
Matteusevangeliet 5:14

Världen idag

Vad avslöjas när Andens svärd, Guds ord, får genomtränga våra liv? Foto: Pixabay

Svärdet går genom Sveriges kristenhet

Ledare · Publicerad 00:00, 17 jun 2021

I förra årets sista tidning skrev teologen Anders Gerdmar om ett svärd som skulle gå genom Sveriges kristenhet. Halvvägs in i 2021 är det svårt att inte ge honom rätt.

Skakningarna märks av på många sätt, men inte minst i frågan om äktenskapet och Bibelns sexualetik. Vi har den uppslitande processen inom EFK. Vi har Svenska kyrkans transupprop. Vi har Joel Halldorfs debattinlägg på Expressen Kultur. Och mer lär följa!

Djupast sett handlar dock inte detta bara om samlivsfrågorna. Den större och djupare frågan har i stället med kristenhetens syn på Guds ord att göra. När Bibeln inte längre får fungera som norm för lära och liv händer nämligen något med oss själva – med våra hjärtan och ytterst sett med vår gudsrelation.

Det är därför bilden av svärdet är så talande. Som det står i Hebreerbrevet 4:12: ”Guds ord är levande och verksamt. Det är skarpare än något tveeggat svärd och genomtränger tills det skiljer själ och ande, led och märg, och det dömer över hjärtats uppsåt och tankar.”

Vad är det som avslöjas när Guds ord – Andens svärd – får utöva denna funktion i våra egna liv? Detta är den verkligt angelägna frågan inför 2021 års andra halva!

Visa respekt för dem som väljer bort vaccination mot covid-19

Ledare Obligatorisk vaccinering mot covid-19 för alla invånare och vaccinkrav för alla som vill ha ett... torsdag 5/8 00:10

Vi behöver mycket kärlek ur stammen för att vara Guds träd tillsammans.

Inför söndag I juli var jag med på missionsbåten Shalom i Kalmarsund under några fantastiska dagar med sol,... torsdag 5/8 00:00

Pilgrimsvandring är på frammarsch i Sverige

Samhälle. Människan har i alla tider vandrat till heliga platser. Det är något som får oss att ge oss iväg i... torsdag 5/8 05:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier