Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven förstamajtalar på Norra Bantorget i Stockholm. Foto: Janerik Henriksson / TT

Stefan Löfven gick till attack mot ”frireligiösa”

Ledare · Publicerad 00:00, 3 maj 2018

Han sade det bara i förbifarten. Det kunde nästan ha passerat obemärkt. I en kort mening valde Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) att gå till attack mot ”frireligiösa”.

På första maj var Socialdemokraterna samlade på Norra bantorget i Stockholm. När Stefan Löfven skulle elda partikamraterna, inför valrörelsen utgick han från den tidigare socialdemokratiske socialministern Gustav Möllers paroll om ”det starka samhället”. Han talade om behovet av ekonomisk trygghet, integration, rättsväsende och en hel del annat.

En och annan skulle nog hävda att han adresserade just de problem han själv har skapat. För att sedan kräva åtgärder, som han själv inte har satt i verket. Som när han sade: ”Det krävs att vi en gång för alla gör upp med det svaga samhället, som har låtit segregationen växa i vårt land.” Det blir nästan lite väl ironiskt, när alla vet hur handfallen just sittande regering har varit i frågor som rör segregation och utanförskap.

Hela förstamaj-grejen blir ju i själva verket lite ironisk, och många undrar nog vilka det regeringsbärande partiet demonstrerar mot. Är de i konflikt med sig själva, månntro?

Och så, en knapp halvtimma in i talet, kom attacken. Det var i samband med att Stefan Löfven skulle beskriva konsekvenserna av sina politiska motståndares förslag.”Om man vill tillåta frireligiösa skolor, då får man väl stå för konsekvensen när skola och religion blandas samman.”

Med tanke på att Löfven tidigare hade talat om utanförskap och segregation, hade han ju kunnat välja att byta ut ordet ”frireligiösa” mot ”muslimska”. Men då ska man ha i åtanke att Socialdemokraterna inte gärna vill bråka med muslimer i utanförskapsområden, eftersom de är i stort behov av deras röster. Och ordet ”judiska” hade nog inte passerat obemärkt. Då hade Löfven riskerat att bli anklagad för antisemitism och röstfiske i grumliga vatten. Men vem bryr sig om att vår högste politiske ledare attackerar ”frireligiösa”?

Fakta i ärendet tycks inte ha någon betydelse för statsministern. Men inte ens en statsminister kan vifta bort mänskliga rättigheter. Föräldrar har – enligt Europakonventionen, som är svensk lag sedan 1995 – rätt att välja en sådan utbildning och undervisning för sina barn, som stämmer överens med föräldrarnas religiösa och filosofiska övertygelse. Det land som vill förbjuda detta tvingas bryta mot de mänskliga rättigheterna och lämna EU.

Stefan Löfven får det att låta som att kristna friskolor blandar in konfessionella inslag lite godtyckligt i undervisningen. Så är det inte. Konfessionella inslag får i dagsläget förekomma som frivilliga inslag inom ramen för utbildningen, men inte i undervisningsmomenten. Allt detta är Stefan Löfven rimligen informerad om. Ändå väljer han att attackera kristna friskolor, väl medveten om att det tjänar till att elda massorna utanför LO-borgen.

I mitten av mars intervjuades Stefan Löfven av Dagens Nyheter, på centralstationen i Stockholm. Hans förhoppning inför den stundande valrörelsen var en tuff och saklig debatt, men med respekt för andra människor. ”Gör mot andra som du vill att andra gör mot dig själv. Jag tycker att det är en ganska bra regel att hålla sig till”, sade statsministern då. På reporterns följdfråga: ”Den gyllene regeln?” blev statsministerns svar: ”Den gyllene regeln och den håller även 2018.”

Bara 48 dagar senare står samme statsminister några hundra meter därifrån och levererar en osaklig attack mot ”frireligiösa”. En och annan kan möjligen betrakta ett sådant uttalande som tufft och resolut. Men respektfullt och sakligt är det knappast.

Vi vet inte var statsministern har lärt sig den gyllene regeln. Det kanske är länge sedan, och det är förstås lätt att misslyckas med att omsätta den i praktiken. Men för den som värdesätter den gyllene regeln är det ju inte särskilt smart att förbjuda just de skolor där eleverna får lära sig den. Vi får hoppas att Stefan Löfven blir en fri och ledig man efter den 9 september. Det skulle förhoppningsvis innebära att unga människor – på kristna skolor över hela landet – fick fortsätta att lära sig den gyllene regeln. Det kunde kanske rent av bidra till en mer saklig och respektfull politisk debatt.

För den som värdesätter den gyllene regeln är det ju inte särskilt smart att förbjuda just de skolor där eleverna får lära sig den.

Tvåfrontskrig krävs för att stå emot dödshjälpsvågen

Ledare På europeisk nivå faller nu skymningen när det gäller frågan om eutanasi. Hitintills är det fyra... onsdag 14/4 00:10

Har du någon som ber för dig?

Vardagskrönika Min morfar flyttade till himlen när jag var elva år. De sista åren var han svag av sin sjukdom och... onsdag 14/4 00:10

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier