Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Om samhällsutvecklingen ska börja gå åt ett annat håll kommer det att behövas massiva åtgärder vad gäller segregationen, skolan, arbetsmarknaden och – inte minst – synen på familjen och alla dessa frånvarande pappor, skriver Stefan Gustavsson. Foto: Pixabay

Statens våldsmonopol måste upprättas igen

Ledare · Publicerad 00:00, 8 aug 2020

Vad önskar vi att bygga, ett hårt eller ett mjukt samhälle? Svaret är självklart: hellre ett mjukt samhälle än ett hårt!

Sverige är också känt som ett mjukt samhälle där vi – åtminstone i högre grad än många andra länder – ger människor nya chanser. Den som misslyckats eller medvetet valt fel väg ska få hjälp till en nystart. Personligt ansvar mjukas upp med analyser av socio-ekonomiska faktorer och samhälleliga strukturer. Vi försöker vaddera så många vassa hörn som möjligt – och det är på många sätt bra.

Dessvärre är tillvaron mer komplex än ett enkelt val mellan hårt och mjukt.

Tidigare i somras rapporterade medier om övergrepp på två unga pojkar i Upplands Väsby. En 16-årig kille har under knivhot våldtagit en 12-årig pojke och senare hotat att våldta en 11-årig pojke. När förövaren greps visade det sig att han bara under det senaste året är misstänkt för 35 olika brott. Trots detta har han mött ett mjukt samhälle, blivit placerad på olika hem av socialen och har kunnat röra sig fritt.

Annorlunda är det för de två små pojkarna. Som mamman till 11-åringen säger: ”Min sons trygghet är borta. Han vågar inte gå ut själv längre.” Pojkarna och deras familjer tänker knappast på vårt samhälle som mjukt.

I veckan har vi förfasats över hur den 12-åriga flickan sköts ihjäl i Norsborg, och vi har fått ännu ett exempel på vilket hot den grova kriminaliteten utgör för vårt samhälle. Sverige är inte längre en sörgårdsidyll, vilket väl slutgiltigt bevisas av att polisen behöver poliseskort för att kunna ta sig till och från jobbet i Rinkeby!

Valet står inte längre mellan ett hårt eller mjukt samhälle. Frågan är bara vem det ska vara hårt för?

Inom statsvetenskapen talar man om våldsmonopolet. Staten – genom polis och militär – ska ha monopol på rätten att ta till våld; den rätten får ingen annan ta sig. Här står mycket på spel. Om staten förlorar våldsmonopolet faller samhället sönder och andra krafter – beredda att använda våld i onda syften – kommer att ta över. Det är därför nödvändigt att statens våldsmonopol upprättas i Sverige igen.

I Romarbrevet 13 skriver Paulus om statens roll, och han betonar att staten ska sätta gränser för det onda och därmed skapa utrymme för det goda att kunna växa till. Ur ett kristet perspektiv är det självklart att staten måste sätta hårt mot hårt när det gäller verklig ondska. Här finns det väldigt mycket mer för landet Sverige att göra.

Det är positivt att vi efterhand får fler poliser, hårdare straff och mer kameraövervakning, så att den destruktiva spiralen förhoppningsvis kan stoppas. Diskussionen om det som moderatledaren Ulf Kristersson kallar ”mönsterbrytande åtgärder” är också viktig och handlar om införandet av visitationszoner, dubbla straff för gängkriminella, möjlighet att vittna anonymt och att grovt kriminella ungdomar ska omhändertas av Kriminalvården i stället för socialtjänsten.

Mycket av det skulle behöva gå från diskussion till faktisk tillämpning.

På sikt handlar det självklart inte enbart om tuffare tag, om fler poliser och hårdare straff. Om samhällsutvecklingen ska börja gå åt ett annat håll kommer det att behövas massiva åtgärder vad gäller segregationen, skolan, arbetsmarknaden och – inte minst – synen på familjen och alla dessa frånvarande pappor. Civilsamhället, med föreningar och församlingar, har också en nyckelroll när det gäller att vrida om utvecklingen i en konstruktiv riktning.

Men det första som måste ske – och som måste ske snabbt och bestämt – är att den nuvarande horribla utvecklingen stoppas.

Valet står inte längre mellan ett hårt eller mjukt samhälle. Frågan är bara vem det ska vara hårt för?

Infiltration mest effektivt mot religion

Ledare Mitt i högsommaren släpptes de nya resultaten från världens största undersökning av människors... lördag 19/9 00:00

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...