Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Soldatens lojalitet visar sig där striden rasar

Ledare · Publicerad 00:00, 9 okt 2019

Ett citat som i vissa kretsar har tillskrivits Martin Luther, men som vid närmare efterforskning har visat sig komma från en annan källa, lyder så här:

”Om jag med den starkaste rösten och klaraste utläggningen bekänner mig till varje del av Guds ord, utom just den lilla del som världen och djävulen vid detta tillfälle attackerar, står jag inte upp för Kristus, hur frimodig jag än är i min bekännelse till honom. Soldatens lojalitet visar sig där striden rasar; och att vara ståndaktig på alla de andra krigsfronterna är bara flykt och vanära om han ryggar tillbaka på denna punkt.”

Oavsett vem som från början formulerade dessa ord, är citatet värt att reflektera över.

Även inom kyrkan kan vi förvisso ha lite olika relation till beskrivningen av det kristna livet som en strid. Men få kan ändå förneka att detta är en av Nya testamentets centrala bilder för lärjungaskapet.

Inte minst framgår detta av aposteln Paulus skrifter. ”Lid också du som en god Kristi Jesu soldat”, skriver han till sin vän och medarbetare Timoteus (2 Tim 2:3). Och till församlingen i Korinth: ”För även om vi lever i världen, strider vi inte på världens sätt. Vapnen vi strider med är inte köttsliga utan har kraft från Gud att bryta ner fästen. Ja, vi bryter ner tankebyggnader och allt högt som reser sig mot kunskapen om Gud” (2 Kor 10:3–5a).

Den aggressiva parten i denna konflikt är naturligtvis djävulen själv. Eller, som Luther brukade formulera det: synden, världen och den onde. Bakom många av våra diskussioner, bakom de konkurrerande ideologierna, bakom de mer eller mindre öppna påhoppen … döljer sig helt enkelt också en andlig fiende.

”Vi kämpar inte mot kött och blod, utan mot furstarna, mot makterna, mot världshärskarna här i mörkret och mot ondskans andemakter i himlarymderna”, skriver aposteln (Ef 6:12). Och så fortsätter han med följande råd: ”Ta därför på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot på den onda dagen och stå upprätt när ni fullgjort allt” (v 13).

I texten som följer, instruerar han sina läsare om trons rustning, där det offensiva vapnet är just ”Andens svärd, som är Guds ord” (v 17).

Därmed blir det också viktigt att vara klar över var själafienden lägger sitt krut. Alla fronter kan inte bevakas samtidigt, och alla fronter kan inte ligga på alla troendes ansvar. Men ur strategisk synvinkel borde det ändå vara avgörande för oss alla att känna till var den onde just nu är på framryckning.

Annars är risken överhängande att vi, som uttrycket lyder, vinner ett antal småsegrar – men finner oss förlora kriget som helhet.

En sådan hållning utmanar förstås vår egen bekvämlighet. De flesta av oss ägnar oss, trots allt, helst åt våra favoritfrågor. Och Gud unnar oss verkligen att till stora delar göra detta! Men i krig kan man aldrig välja helt fritt. Tvärtom måste man ständigt förhålla sig till motståndarens nästa drag.

Att inte göra detta är helt enkelt förödande. I värsta fall är det att svika Jesus själv – honom i vars armé vi tog värvning den dag vi sade vårt ja till honom.

Låt oss därför läsa citatet ovan på nytt. Och låt oss utifrån dessa ord rannsaka oss själva och det sammanhang vi är en del av: Var står den ideologiska och teologiska striden om vår egen själ – just nu? På vilka områden möts vi av störst hätskhet och ifrågasättande från det omkringliggande samhället?

Och när vi har besvarat dessa frågor: Hur kan vi bidra till att församlingen på dessa områden verkligen blir farlig för den onde och hans hantlangare? Hur kan vi undgå att svika vår Herre där hans ord släpas i smutsen i Sverige i dag?

Som det står i Hebreerbrevet: ”Låt oss därför gå ut till honom utanför lägret och bära hans vanära” (13:13). Inte roligt, kanske – men nödvändigt för den som vill vara trogen sin befälhavare.

På vilka områden möts vi [kristna] av störst hätskhet och ifrågasättande från det omkringliggande samhället?
[U]r strategisk synvinkel borde det ändå vara avgörande för oss alla att känna till var den onde just nu är på framryckning.

Iran anklagas för mörkläggning av virusutbrott

Nyheter Coronaviruset. Flera iranska högt uppsatta politiker uppges ha smittats av det nya coronaviruset Covid-19 och Iran har nu den högsta officiella virus-relaterade...

Israeliskt framsteg i jakten på coronavaccin

Forskning. Forskare i Israel tror sig vara nära ett genombrott i arbetet med att få fram ett vaccin mot coronaviruset. Enligt Jerusalem Post är förhoppningen...

Om en man har flera fruar och blir frälst – hur gör man då?

Mot väggen Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...

Pengar att spara på rätt bredband

Vardag Bredbandspriserna sjönk marginellt förra året. Men det finns pengar att spara. Prisskillnaderna mellan operatörerna är fortfarande stora.

Med musik till alla folk

Missionsglimten På söndagkvällen klockan 23, efter läggdags för en trött småbarnsförälder, ringer telefonen. ”Vi kan spela in Paul Clement, en av Tanzanias största...

Om en man har flera fruar och blir frälst – hur gör man då?

Mot väggen Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...