Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Terroristledaren Abu Bakr al-Baghdadi må vara död, men den radikala islamismen finns ändå representerad i länder som Sverige, skriver Per Ewert. Foto: AP/TT

Sluta hålla islamisk extremism under armarna

Ledare · Publicerad 00:00, 30 okt 2019

Terroristledaren Abu Bakr al-Baghdadi är död. Själv och via sina övriga IS-terrorister har han gjort sig skyldig till nästan ojämförligt stor ondska. Islamiska statens mål var att bilda ett kalifat där sunniislam skulle regera världen. Den drömmen är nu över. Förhoppningsvis blir al-Baghdadis död en viss lättnad i en svårt plågad region.

Den radikala islamismen finns dock inte enbart hos de sadistiska mördarna inom IS; den finns på olika sätt representerad också i andra länder – även Sverige. Ändå har både politiker och myndigheter länge haft anmärkningsvärt svårt att på allvar ta sig an den här riskfaktorn för det öppna samhället.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp och socialantropologen Aje Karlbom beskrev i måndags i Expressen hur det statliga Folkbildningsrådet alltför länge har sett mellan fingrarna på hur statliga bidrag har missbrukats av det muslimska studieförbundet Ibn Rushd, som är kopplat till Muslimska brödraskapet. Andra debattörer varnar för att Irans shiamuslimska teokrati använder svenska moskéer som språngbräda för att sprida sin religionspolitiska agenda. Ambitionerna är klara – från flera muslimska håll.

I fallet Ibn Rushd visar Folkbildningsrådets egen granskning att pengar som skulle gått till integration i det svenska samhället i stället i hög grad har gått till att bygga ett muslimskt parallellsamhälle. Ändå är Folkbildningsrådet förbluffande försiktig med att dra några växlar på sin egen granskning. Antingen vill man inte förstå riskerna, eller också vill man inte göra nödvändiga åtgärder för att rätta till problematiken. Kanske både och.

I år har också flera imamer och en muslimsk skolledare i Göteborg satts i fängsligt förvar i väntan på utvisning på grund av samhällsomstörtande verksamhet. Ett av fallen lyftes nyligen ända upp till regeringsbeslut då personen i fråga uppges utgöra ett så allvarligt hot mot rikets säkerhet att han inte kan få vara kvar i landet. Samtidigt står rättssamhället inför det märkliga faktum att imamerna troligtvis ändå inte kan utvisas, på grund av risken för förföljelse i sina hemländer.

Det är svårt att inte häpna över den här hanteringen av personer och ideologier som uppenbarligen är mycket farliga. Rättsstatens principer ska upprätthållas, även gentemot brottslingar. Men något har ändå gått snett om ett samhälle först tar tillvara gärningsmäns rättigheter, men ignorerar offrens rättigheter.

Man frågar sig hur det offentliga Sverige kan ge så stort spelrum åt militanta personer och extremt auktoritära värderingar som ligger ljusår ifrån svenska sekulära idéer. En central orsak är troligen att det offentliga Sverige har varit så ivrigt i att kasta av sitt kristna arv att man varit beredd att omfamna nära nog vilka grupperingar som helst, så länge de avvisar en kristen bekännelse. Det har varit en draksådd, och någon gång kommer skörden.

Inte bara amerikanska, utan många länders styrkor, har insett att det inte finns någon diplomatisk väg i relation till Islamiska statens brottslingar. De måste nedkämpas och dömas till lagens strängaste straff för sina illdåd.

Om muslimska grupper i Sverige rakryggat skulle ställa sig under svensk lagstiftning och mänskliga rättigheter, inklusive full religionsfrihet, bör de få samhällets stöd. Men om radikala islamister uppträder öppet i landet med en samhällsomstörtande agenda är det naturligtvis orimligt om dessa av byråkratiska skäl skulle släppas ur fängsligt förvar och kunna gå tillbaka in i samma verksamhet. Sverige måste släppa naiviteten och gripa sig an dessa destruktiva krafter på rotnivå.

Om radikala islamister uppträder öppet i landet med en samhällsomstörtande agenda är det naturligtvis orimligt om dessa av byråkratiska skäl skulle släppas ur fängsligt förvar och kunna gå tillbaka in i samma verksamhet.

Het sista debatt mellan Trump och Biden

USA. Donald Trump och Joe Biden stod under torsdagen öga mot öga i den sista debatten inför... fredag 23/10 21:00

75-åriga Anita: ”Jag kommer köra järnet”

Corona. Den 75-åriga Anebybon Anita Olsson blev positivt överraskad av Folkhälsomyndighetens beslut att ta... fredag 23/10 17:00

Varför tro på uppståndelsen?

Mot väggen De första kristna hävdade att de mött Jesus uppstånden. Varför ska vi ta det påståendet på allvar?... torsdag 22/10 00:00

Vid sidan av att älska Herren av hela hjärtat är detta Herrens syfte med oss.

Inför söndag Ps 68:5–7 I stort sett ofrånkomligt, svårt och underbart, skapat av Gud för Gud och människa. Så... torsdag 22/10 00:00

Blandade reaktioner när råden för äldre skrotas

Corona. Äldre och andra i riskgrupper ska omfattas av samma rekommendationer som resten av befolkningen,... fredag 23/10 17:00

Varför tro på uppståndelsen?

Mot väggen De första kristna hävdade att de mött Jesus uppstånden. Varför ska vi ta det påståendet på allvar?...