Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Respektlöst twittrande ministrar en skam för S

Ledare · Publicerad 00:20, 14 maj 2022

Den verksamhet på Twitter som bedrivs av ledande ministrar och som Världen idag speglade i torsdagens tidning kan beskrivas kort och koncist: en stor skam.

En skam för dessa politiska nyckelpersoner, som medborgarna med all rätt borde kunna begära ett annat uppträdande av. En skam för statsministern, som tillåter ett sådant agerande av regeringsföreträdare. Och en skam för det socialdemokratiska partiet – en gång, när den formella utbildningen var låg, präglat av intellektuell värdighet, i dag av förflackning och låghet.

Morgan Johansson och Annika Strandhäll är veteraner i Socialdemokraternas innersta kärna, båda med universitetsutbildning, båda i mogen ålder. Bör inte medborgarna kunna kräva att de i tal och skrift uppträder korrekt och ansvarsfullt? Bör inte statsministern se till att så sker?

Att försvara demokratin är en vald politikers övergripande plikt. I det ligger att bejaka och respektera andras rätt till åsikt och uttryck, att delta i en fri och öppen debatt, där andras synpunkter och värderingar respekteras.

Johansson och Strandhäll ägnar betydande del av sin högt avlönade tjänstetid åt motsatsen till detta: en respektlöshet mot grundläggande demokratiska principer. Dagligen måste dessa, och kanske även andra, ministrar avsätta avsevärd tid till att läsa, vidarebefordra, kommentera och själva författa Twitterinlägg som undergräver det seriösa samtalet och den medmänskliga respekten i samhället.

Man kan fråga sig: Är det en medveten strategi från Socialdemokraterna att på Twitter skrämma och skapa förvirring bland politiska motståndare?

Samtidigt klagar dessa demokratins vedersakare över Twitter och sociala medier. Med Morgon Johanssons aktiva medverkan har till exempel Youtube och Facebook infört omfattande censur, där välunderbyggda men mot förd politik kritiska inlägg förses med kommentarer eller tas bort och där seriösa skribenter svartlistas.

Men för Johansson och Strandhäll gäller ingen censur – det är deras meningsmotståndare och kritiker som ska censureras eller skrämmas till tystnad. Omedvetet duckar sannolikt de som utses till måltavlor; kan man undvika att utsättas för hån och förakt är det frestande att välja en lägre profil.

I nobelpristagaren Doris Lessings fasansfulla framtidsskildring En överlevandes minnen, skriven för snart femtio är sedan, skildras en modern storstad i långt framskridet förfall. Det mest skrämmande är att barnen har förlorat sitt språk; de kan inte längre kommunicera med ord och har förvandlats till små vilddjur som kämpar för att överleva.

Den som medvetet undergräver det mänskliga språkets gåva bär ett tungt ansvar.

Omedvetet duckar sannolikt de som utses till måltavlor; kan man undvika att utsättas för hån och förakt är det frestande att välja en lägre profil.

Skytt slogs ner av pastor

USA. Sex personer har skjutits vid en kyrka i Laguna Woods i Kalifornien, USA. Kyrkobesökare övermannade... tisdag 17/5 19:00

Samtal om religion havererar ofta i den offentliga debatten

Ledare Varken provokation eller rasismstämpling hjälper i religonsdebatt … tisdag 17/5 00:10

Lavinartad smittspridning av covid-19 befaras i Nordkorea

Covid-19. Nordkoreas diktator Kim Jong-Un kritiserar myndigheter för långsamma medicinleveranser och har... tisdag 17/5 13:00

Religionsfriheten får aldrig dribblas bort

Gästkrönika Religionsfriheten har kommit på tapeten efter påskhelgens kravaller på grund av koranbränning. Det... tisdag 17/5 00:00

Må antikristliga ”statyer” falla i vårt land

Bönekrönika Varje år vid denna tid blir jag lika förundrad över vad som sker i naturen. Att det på några dagar... tisdag 17/5 00:00

Kristen student blev brutalt mördad

Nigeria. En kristen student i Nigeria stenades förra veckan till döds av en grupp manliga studenter, som... tisdag 17/5 10:00

Regeringens förslag om stopp för nya kristna friskolor sågas

Friskolor. Regeringens förslag om att stoppa nyetableringar av konfessionella friskolor kritiseras starkt av... tisdag 17/5 08:07

Senaste nytt

    Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

    Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
    Följ Världen idag i sociala medier