Herre, upp i himlen räcker din nåd, din trofasthet ända till skyarna.
Psaltaren 36:6

Världen idag

Statsrådens grova attacker i sociala medier

Den borgerliga oppositionen är tomtar, högern är en sekt som vill göra landet till en ”j*vla skräckfilm” och M-ledaren Ulf Kristersson är att likna med någon som förbereder ett nazistiskt maktövertagande.

Nej, exemplen ovan kommer inte från ett forum i internets utkanter. Det är några av de budskap som de socialdemokratiska ministrarna Annika Strandhäll och Morgan Johansson spridit på Twitter det senaste året.

Nyheter · Publicerad 07:00, 12 maj 2022

Morgan Johansson är justitie- och inrikesminister och en flitig användare av det sociala mediet Twitter. Där kan man sprida budskap genom att själv skriva inlägg, skicka vidare andras inlägg eller kombinera dessa två.

Det senaste året har hundratals inlägg publicerats på justitieministerns konto. Utöver att berätta om egna politiska förslag och framträdanden, går många inlägg ut på att försöka koppla Moderaterna och Kristdemokraterna till nazism.

Johansson liknar M vid högerextrema, och skriver att Ulf Kristersson håller på att ”radikaliseras”. Kristersson är ”mjuk som en klick rumsvarmt smör” och ger SD-ledaren Jimmie Åkesson ”allt han pekar på”, skriver han.

Annika Strandhäll, klimat- och miljöminister, har samma strategi.

”Den SD-fjäskande nihilist-högern saknar verkligen botten”, är ett budskap som hon sprider till sina drygt 56 000 följare.

Strandhäll instämmer också i en tweet där Ulf Kristersson liknas vid Franz von Papen, den tysk som banade väg för nazismen på 30-talet: ”Sh*t vad fort det går för von Papen. Race to the bottom i rekordfart”, står det i en tweet, om vilken Strandhäll svarar: ”Japp”.

Ett återkommande tema i de båda ministrarnas Twitterflöden är att hylla feminismen – men samtidigt attackeras kvinnor med en annan politisk uppfattning.

Samma dag, den 27 november, sprider Morgan Johansson två på varandra följande tweets. Den ena handlar om att små flickor gynnas när kvinnor, såsom statsministern och partikamraten Magdalena Andersson, syns som politiska ledare.

I den efterföljande tweeten syns en bild på KD-ledaren Ebba Busch, där högerpartierna hånfullt beskrivs som ”genier”.

Johansson för vidare en tweet där Ebba Busch beskrivs med orden ”otroligt okunnig eller falsk”.

I samband med att Nyamko Sabuni lämnar partiledarposten för Liberalerna förmedlar Johansson till sina knappt 53 000 följare att detta ”är det mest positiva som hänt för Liberalerna på många år”.

Strandhäll sprider i sin tur vidare en tweet om att Ebba Busch är en ”populistisk karikatyr” och ironiserar återkommande om hustvisten med privatpersonen Esbjörn, som Busch varit inblandad i.

Miljöministern, som även är ordförande för S-kvinnor, förmedlar vidare en tweet där den borgerliga skribenten Alice Teodorescu Måwe beskrivs som genuint okunnig. Hon sprider också en bild från en omtalad intervju med Barbara Bergström, grundare av Internationella engelska skolan. I bildens nederkant syns en kommentar om Bergström som lyder: ”riktigt j*vla obehaglig är hon.”

Johansson och Strandhäll skriver ofta att de vurmar för fria medier och utmålar oppositionen som ett hot mot oberoende journalistik, bland annat för att man öppnat för att banta public service-bolagen.

Själva går man gärna till attack mot både medier och enskilda journalister som driver en annan linje än Socialdemokraternas.

Under det senaste året har Morgan Johansson via sitt Twitterkonto svartmålat Svenska Dagbladet (”företräder överklassen”), Expressen (”ger utrymme åt ren historieförfalskning”), Dagens Industri (”underbetyg”) och TV4 (påstås gynna SD, M och KD i debatt), för att nämna några exempel.

Johansson sprider också artiklar med frän kritik mot etablerade medier där budskapet är att det är naivt att tro att den moderna journalistiken är oberoende. Där hävdas också att ”arbetarnas och tjänstemännens fackliga organisationer osynliggörs i media” och att ”de stora medierna har … utvecklats till bubblor där journalister intervjuar journalister”.

Johansson menar att ”högerns tidningar” förhånar och förlöjligar socialdemokratin.

Justitieministern agerar också mot enskilda journalister. Han anklagar opinionsskribenten Ivar Arpi för populistisk opinionsbildning ”byggd på falska premisser”.

När Svenska Dagbladet tar upp ministerns angrepp anser han att det är ”rötmånadsdebatt” och att högerdebattörer är ”lättkränkta”. ”Överklassen har aldrig tålt att bli ifrågasatt”, skriver Johansson.

När riksdagsledamoten Lars Beckman (M), som ofta kritiserar SVT och SR på Twitter, beklagar ett journalistmord så sprider Johansson budskapet att Beckman egentligen inte alls ogillar mord på journalister. ”Nu krokodiltårar han sig över en mördad journalist”.

Annika Strandhäll framhåller att ”hoten mot journalister och politiker är ett hot mot såväl demokrati som det öppna samtalet”. Samtidigt anklagar hon DN-skribenten Lena Andersson för att angripa världens forskarkår, och beskriver en kontroversiell recension av Linda Skugge som en ”helt besinningslöst vidrig text som jag önskar att jag inte haft olyckan att råka läsa”.

En ledarskribent på Svenska Dagbladet anklagas av Strandhäll för att ”ge röst åt smygrasismen”. Strandhäll är också upprörd och ”häpen” över att SVT låtit journalisten och entreprenören Chang Frick få utrymme i ett program.

I en annan tweet riktar sig Strandhäll till en högerpolitiker med orden: ”Du har en förbannad skyldighet att respektera journalistik.”

De twittrande ministrarna skriver i olika inlägg att de vill motverka antisemitism. I stort sett varje gång de uppmärksammar kända överlevare, såsom Hédi Fried, är det i syfte att attackera oppositionen och försöka koppla Moderaterna och Kristdemokraterna till nazism.

När polisen och debattören Nadim Ghazale fick hård kritik, bland annat för att tidigare ha kallat staten Israel för ”cancer”, gick de båda statsråden ut på Twitter och försvarade Ghazale. Strandhäll beskrev kritikerna som ”trollen och hatarna”.

Ministrarna lyfter också ofta i sociala medier behovet av god ton i det offentliga samtalet, men drar sig inte för att använda starka ord i syfte att angripa meningsmotståndare:

”J*vlar vad det går åt h*lvete för de blågröna i Stockholm”, är ett budskap som Johansson sprider till sina följare.

Strandhäll beklagar sig i en tweet över en ”obehaglig flodvåg” av hat mot Socialdemokraterna. Samma dag för hon vidare en attack mot tjänstemän i Kristdemokraterna: ”Vad är det för folk hos KD som författar denna smörja?”, skriver hon efter ett utspel.

Hon instämmer vid ett annat tillfälle in i påståendet att det är en skandal att Ebba Busch sitter kvar på sin post, och hon sprider att KD borde kallas ”populistdemokraterna”.

Moderaterna är ”tomtar” i en annan tweet som miljöministern för vidare, och det oppositionen ”vill göra med det här landet liknar allt mer en j*vla skräckfilm”.

På Strandhälls konto kan man även läsa att SD är ”j*vla skräp” och olika politiker, medier och debattörer till höger omnämns som bland annat omoraliska och avskyvärda.

Överklassen har aldrig tålt att bli ifrågasatt.

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

När ska polletten trilla ner hos våra teologer och pastorer?

Ledare Tidskriften The Spectator, en brittisk veckotidning med fokus på politik, publicerade förra veckan... onsdag 27/9 00:10

Misstänkt båt var i Sverige före Nord Stream-sabotaget

Nord Stream. Den tyska segelbåten Andromeda misstänks ha använts vid sprängningarna av gasledningarna Nord... onsdag 27/9 19:00

Trefaldighetskyrkan i Arvika utsatt för skadegörelse

Arvika. Trefaldighetskyrkan i Arvika har utsatts för omfattande skadegörelse. Kyrkan är därmed för... onsdag 27/9 16:00

Yom Kippur – en medicin mot offermentalitet

Israelkrönika I går (måndag) inföll Yom Kippur i Israel. Under dagen befann jag mig i Tiberias tillsammans med en... onsdag 27/9 00:00