Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

Något måste göras angående den ökade kriminaliteten. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Rätt att satsa på kronvittnen

Ledare · Publicerad 00:00, 4 feb 2022

I ett Sverige med gäng­skjutningar, mord och rena rama avrättningar flera gånger i veckan, i försummade och djupt segregerade förortsområden, måste något göras för att få slut på våldet och få de skyldiga dömda.

Bara under januari månad har antalet dödade i dessa kriminella sammanhang fördubblats jämfört med i fjol. 

Tystnadskulturen som brett ut sig i rättegångarna måste brytas. Att djupt kriminella inte har gått att få lagförda, på grund av den hotbild som de och deras gäng utövar mot vittnen, är en helt ohållbar situation för en rättsstat som den svenska. Något måste göras. 

Regeringens nyligen presenterade förslag om att inrätta system med så kallade kronvittnen leder därför i rätt riktning – och ska ses som ett nödvändigt försök att få fler att vittna i domstolarna i syfte att rättvisa kan skipas.  

Ett för den åtalade, men inte för domstolen, anonymt kronvittne skulle innebära att Sverige samtidigt följer den rättsutveckling som etablerats i andra nordiska länder för att kunna få fram vittnesmål – och få förövarna lagförda. 

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00