Opinion

Politiska beslut till salu?

Den politiska processen kring gasledningen i Östersjön har kantats av mutanklagelser och mutåtal. Strax efter att den tyske förbundskanslern Gerhard Schröder förlorade valet hösten 2005, blev han ordförande för Nord Stream, med en årslön på närmare tre miljoner kronor. Han hade då precis forcerat fram en statlig lånegaranti till den ryska gasledningen, vilket fick EU-kommissionären Neelie Kroes att inleda en undersökning – utan att några åtgärder vidtogs.
Ett år senare tjänade Sveriges utrikesminister Carl Bildt närmare fem miljoner kronor på sina aktier och optioner i samma ryska gas-konglomerat. I november 2006 deltog han som aktieägare i ett regeringsbeslut som gav förlängt tillstånd att göra undersökningar i Östersjön inför gasledningsbygget. Förfarandet ledde till en KU-anmälan om delikatessjäv, men den borgerliga regeringen räddade Bildt från att bli prickad.
I början av 2007 varnade professor Kjell Larsson vid Högskolan på Gotland för att dra gasledningen nära känsliga naturområden. Därefter fick Kjell Larsson och Högskolan fem miljoner kronor från Nord Stream för att bedriva forskning om sjöfåglar. Händelsen fick kammaråklagare Malin Palmgren vid Riksenheten mot korruption att inleda ett åtal – som dock lades ned eftersom Kjell Larsson lämnade Högskolans remissarbete om gasledningen.

Dessutom har politikerna i Gotlands kommun fått 70 miljoner kronor för att upprusta hamnen i Slite – som är tänkt att användas under byggnationen av gasledningen. Och i samma veva skänktes 3,2 miljoner kronor till Länsmuseet på Gotland för arkeologiska undersökningar i Östersjön.
I mars förra året blev Dan Svanell, en av Sveriges mest erfarne kommunikatörer med bakgrund som pressekreterare åt sju socialdemokratiska ministrar, PR-konsult år Nord Stream för en månadslön på över 100 000 kronor. Några månader senare blev förre statsministern i Finland Paavo Lipponen (s) välavlönad rådgivare.
I januari i år blev Tora Leifland Holmström, politisk sakkunnig hos jordbruksministern, rekryterad till Nord Streams huvudkontor i Zug, Schweiz. Strax efteråt blev även statsminister Fredrik Reinfeldts förra statssekreterare Ulrica Schenström välbetald lobbyist. Ungefär samtidigt blev det klart att Karlskrona kommun tecknat ett avtal med Nord Stream som ger kommunen totalt 30 miljoner kronor under tre år – för att hyra ut kommunens hamnområde.

Till detta kommer att lobbyfirman JKL, som förre statsministern och s-partiledaren Göran Persson haft uppdrag för, driver frågan om energibolaget Eons planer (en av tre delägare i Nord Stream) på en gasledning i Östersjön. Göran Persson har enligt Resumé fått en lön på två miljoner kronor i fast arvode från JKL för sina uppdrag.
Enligt planerna skall gasledningen börja byggas om några månader. Varken Sverige eller Finland har sagt ja till Nord Streams ansökan. För att värna vår nationella integritet blir det enda rimliga att säga nej till den föreslagna dragningen av gasledningen. Men med tanke på de miljardbelopp som plöjts ned i projektet: Är det någon som har funderat på vad som händer då?

Ruben Agnarsson
ledarsidan@varldenidag.se

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS