Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Innehållet i SVT:s nya tävlingsprogram Drag Race Sverige är gravt sexualiserat och inkluderar de obligatoriska gliringarna mot den kristna kyrkan, påpekar ledarskribenten. Foto: SVT

Omdömeslöst när SVT gör pr för dragqueens

Ledare · Publicerad 00:10, 17 mar 2023

Snusk och förvirring på bästa sändningstid. Så kan man utan överdrift beteckna SVT:s nya tävlingsprogram Drag Race Sverige. Innehållet är gravt sexualiserat på ett sätt som SVT knappast hade tillåtit sig i andra situationer. Men när nya livsstilar ska saluföras spar man inte på krutet.

I tv-publiken finns barn, troligen i mängder. Och det verkar också vara helt i linje med SVT:s plan. Inför premiäravsnittet av Drag Race Sweden valde nämligen Mello – SVT:s stora familjeprogram – att göra reklam för programmet, som sändes direkt efter melodifestivalen.  

Omdömes­lösheten hos SVT är här påfallande.

För det första, genom att okritiskt exponera ett pr-jippo för dragqueens väljer SVT sida i den aktuella debatten om sagostunder med dragqueens på bibliotek. SVT sviker sitt uppdrag – och det sker så klart med skattepengar. 

Ännu större är sveket mot barnen och de unga. När SVT marknadsför den extrema dragqueenkultur spär man ju samtidigt på den förvirring som många unga kämpar med i dag. SVT-satsningen riskerar att locka fler rotlösa unga ut i extrema företeelser, ut i en ändlös jakt efter identitet och mening. 

En sak är säker: väldigt många tv-tittare känner sig helt främmande inför den här sortens program. Likväl hade SVT aldrig kunnat visa den här serien om det inte fanns marginella, men växande, grupper som dras till denna typ av fenomen. Det hade inte heller kunnat ske om inte svenska folket, i decennier, hade ”bearbetats” för att steg för steg vänja sig vid ett allt grövre innehåll, med alltmer bisarra uttryck. 

Faktum är att program som detta enbart kan få resonans i ett folk som förlorat sin inre kompass.

Men SVT kan inte motstå frestelsen att till varje pris nå fler tittare. Det är oansvarigt och förödande. Barndomens oskuld skövlas och besudlas. Det får det visst vara värt när SVT ska förbättra sina tittarsiffror.

Slutligen kan konstateras att Drag Race Sweden innehåller de obligatoriska gliringarna mot den kristna kyrkan – den institution som står för själva motsatsen till den ansvarslösa och tragiska exploatering av olyckliga människoliv som SVT gjort till programidé.

Tänk om denna felsatsning från SVT skulle kunna resultera i en folklig proteststorm?

Oavsett så kan du och jag, vi som inte uppskattar denna typ av ”familje­underhållning”, framföra våra synpunkter. Kontakta gärna SVT och låt dem veta vad du tycker om den nya programserien. Gör det vänligt, men mycket bestämt! 

Barndomens oskuld skövlas och besudlas. Det får det visst vara värt när SVT ska förbättra sina tittarsiffror.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Allt fler produkter kan framkalla allergier

Hälsa. År 2008 var 725 produkter tillgängliga för konsumenter märkta som allergiframkallande. Tolv år... måndag 27/3 05:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10