Populistiska politiker har ofta för vana att föreslå drastiska lösningar utan hänsyn till de långsiktiga konsekvenserna. Populister befinner sig normalt i opposition, men regeringspartier måste se till helheten och har dessutom hela departement som räknar på konsekvenser i flera led.
En duglig regering måste vara redo att ta ansvar för de beslut man fattar, och inte ständigt tvingas retirera inför oönskade konsekvenser. Visst finns det följder som är svåra att överblicka, men det politiska uppdraget innebär ändå alltid att väga in olika riskfaktorer och sedan kunna stå för sina beslut.
Energisektorn är ett område där vissa faktorer alltid fluktuerar. Vädret påverkar tillgången och priset på vind- och vattenkraft. Omvärldshändelser påverkar priset på råolja och därmed på drivmedel. Allt sådant måste staten väga in vid energipolitiska beslut. Alla beslut får nämligen indirekta konsekvenser, och dessa måste hanteras.
Den sämsta politiska situationen är när regeringar först fattar ogenomtänkta beslut, och i nästa läge inte står för dem. En sådan situation upplever vi just nu.
Det gäller på kontinenten, där exempelvis Tyskland i ett slag lade ner sin kärnkraft och därmed gjorde sig beroende av antingen rysk gas eller kolkraft. Inget av dessa alternativ är lockande i nuläget. Men om man skapar energibrist kommer också priset att stiga, och om en regering medverkat till en sådan situation behöver man också ta ansvar för den.
Ännu hattigare har läget blivit i Sverige. Först lägger regeringen ner stora delar av svensk kärnkraft och inrättar elområden som skapar enorma prisskillnader mellan olika landsändar. Den här vintern har elpriset rusat i höjden, och regeringen har rusat efter med en paniklösning för att mildra väljarnas reaktion.
Samma regering har först beslutat att införa extra skatter och nya blandningsregler för bensin och diesel. Då stiger priserna, och än en gång svarar regeringen med dyra paniklösningar – eller ska vi säga: valfläsk.
Detta är inte ansvarsfullt. Om en regering verkligen vill värna klimatet genom att höja bensinpriset måste man också vara redo att stå upp när folket reagerar. Om man vill öka antalet elbilar samtidigt som man stänger kärnkraftverk och inte bygger ut elnätet, då måste man också stå för konsekvenserna, exempelvis i form av ökade priser.
Sverige har alltför länge haft en alldeles för ogenomtänkt energipolitik, och det visar sig nu. Regeringens hastigt framlagda räddningspaket för att hantera konsekvenserna av den egna politiken andas mer populism än verkligt ansvarstagande.