Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Först beslutar regeringen att införa extra skatter och nya blandningsregler för bensin och diesel. Då stiger priserna, varpå regeringen svarar med dyra paniklösningar – eller ska vi säga: valfläsk, skriver Per Ewert. Foto: Mikael Good

Oansvarig energipolitik slår tillbaka mot regeringen

Ledare · Publicerad 00:10, 16 mar 2022

Populistiska politiker har ofta för vana att föreslå drastiska lösningar utan hänsyn till de långsiktiga konsekvenserna. Populister befinner sig normalt i opposition, men regeringspartier måste se till helheten och har dessutom hela departement som räknar på konsekvenser i flera led.

En duglig regering måste vara redo att ta ansvar för de beslut man fattar, och inte ständigt tvingas retirera inför oönskade konsekvenser. Visst finns det följder som är svåra att överblicka, men det politiska uppdraget innebär ändå alltid att väga in olika riskfaktorer och sedan kunna stå för sina beslut.

Energisektorn är ett område där vissa faktorer alltid fluktuerar. Vädret påverkar tillgången och priset på vind- och vattenkraft. Omvärldshändelser påverkar priset på råolja och därmed på drivmedel. Allt sådant måste staten väga in vid energipolitiska beslut. Alla beslut får nämligen indirekta konsekvenser, och dessa måste hanteras. 

Den sämsta politiska situationen är när regeringar först fattar ogenomtänkta beslut, och i nästa läge inte står för dem. En sådan situation upplever vi just nu.

Det gäller på kontinenten, där exempelvis Tyskland i ett slag lade ner sin kärnkraft och därmed gjorde sig beroende av antingen rysk gas eller kolkraft. Inget av dessa alternativ är lockande i nuläget. Men om man skapar energibrist kommer också priset att stiga, och om en regering medverkat till en sådan situation behöver man också ta ansvar för den.

Ännu hattigare har läget blivit i Sverige. Först lägger regeringen ner stora delar av svensk kärnkraft och inrättar elområden som skapar enorma prisskillnader mellan olika landsändar. Den här vintern har elpriset rusat i höjden, och regeringen har rusat efter med en paniklösning för att mildra väljarnas reaktion.

Samma regering har först beslutat att införa extra skatter och nya blandningsregler för bensin och diesel. Då stiger priserna, och än en gång svarar regeringen med dyra paniklösningar – eller ska vi säga: valfläsk.   

Detta är inte ansvarsfullt. Om en regering verkligen vill värna klimatet genom att höja bensinpriset måste man också vara redo att stå upp när folket reagerar. Om man vill öka antalet elbilar samtidigt som man stänger kärnkraftverk och inte bygger ut elnätet, då måste man också stå för konsekvenserna, exempelvis i form av ökade priser.

Sverige har alltför länge haft en alldeles för ogenomtänkt energipolitik, och det visar sig nu. Regeringens hastigt framlagda räddningspaket för att hantera konsekvenserna av den egna politiken andas mer populism än verkligt ansvarstagande.

Den sämsta politiska situationen är när regeringar först fattar ogenomtänkta beslut, och i nästa läge inte står för dem.

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier