Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas.
Matteusevangeliet 5:14

Världen idag

”Nu rasar regeringens korthus”, skriver ledarskribenten. ”Men det blir inte lätt, och är sannolikt inte heller lockande, för moderatledaren Ulf Kristersson att bilda regering. Stefan Löfven kan mycket väl efterträdas av – Stefan Löfven.” Foto: Pixabay

Nu kan regeringens korthus rasa samman

Ledare · Publicerad 00:10, 19 jun 2021

Stefan Löfven försökte dribbla bort Vänsterpartiet. Partiets ledare Nooshi Dadgostar synade till slut hans bluff och krisen för Löfven är ett faktum sedan Vänsterpartiet begärt misstroendevotum.

Vad är det som händer i svensk inrikespolitik? På Aftonbladets tv-sändning under torsdagen hade Lena Mellin, som hon själv beskrev det, svårt att prata då hon inte hittade ord. Hon lyckades ändå beskriva hela situationen som obegriplig. På förmiddagen hade Nooshi Dadgostar kallat till presskonferens och förklarat att Stefan Löfvens regering inte längre hade Vänsterpartiets förtroende, eftersom de framhärdade i att driva ett förslag om att införa marknadshyror för hyresrätter.

Dadgostar öppnade nu för en misstroendeförklaring mot statsministern. Men för det behövde hon hjälp av något annat parti eftersom Vänsterpartiet själva inte har de 35 mandat som krävs.

Hennes presskonferens hade knappt tagit slut innan Sverigedemokraterna, som själva är stora nog, hade gjort slag i saken och väckt misstroendeförklaring mot statsministern. Kort därefter förklarade Kristdemokraterna och Moderaterna att de stödde misstroendet och därmed fanns nu stöd att avsätta Stefan Löfven.

Lena Mellin är nog inte den enda som har svårt att förstå vad som händer. Hur kunde Vänsterpartiet bli det parti som utlöste en regeringskris? Med hjälp av Sverigedemokraterna dessutom, och hur kunde det vara över frågan om marknadshyror?

Den ende alternative statsministern var ju Moderaternas Ulf Kristersson och med honom skulle det ju bli det på riktigt. Han och hans högerblock skulle säkert till och med kalla det marknadshyror, och inte ”fri hyressättning vid nyproduktion” som regeringen gör. 

Egentligen är inte den politiska situationen vi hamnat i alls obegriplig. Regeringens problem är att dess underlag inte bygger på samarbete mellan partier med liknande åsikter. Det bygger i stället på fiendskap – mot Sverigedemokraterna. Det enda som enade partierna i januariavtalet plus Vänsterpartiet var en vilja att motverka Sveriges tredje största parti.

Det var förvisso respektlöst mot en miljon väljare och parlamentarismen som styrelseskick, men framför allt var det naivt att tro att fiendskapet mot Sverigedemokraterna skulle kunna sudda ut olikheterna mellan partier som egentligen har helt motstridiga åsikter. 

Stefan Löfven har fört en hård kamp i att hålla ihop korthuset. Han har dragit ut på januariavtalets punkt om den fria hyressättningen så länge han har kunnat eftersom Vänsterpartiet har hotat med att fälla honom på grund av den frågan. Samtidigt måste det hända någon gång för att tillfredsställa den direkta samarbetspartnern Centern.

Lösningen blev att inte kalla det marknadshyror och att inte ha en färdig proposition förrän vid utgången av 2021. Moderaterna och Kristdemokraterna skulle nog rösta ja till förslaget, och då skulle Vänsterpartiet gå att köra över i frågan. Med bara nio månader kvar till valet skulle nog ingen hjälpa dem att försöka fälla regeringen. 

Vänsterpartiet gav sitt stöd till januariavtalet på två villkor: att arbetsrätten inte skulle urholkas och att marknadshyror för lägenheter inte skulle införas. Så här två och ett halvt år senare har de blivit bortdribblade vad gäller arbetsrätten. Nu återstår marknadshyrorna och nu låter sig inte Nooshi Dadgostar luras igen. Nu rasar regeringens korthus.

Men det blir inte lätt, och är sannolikt inte heller lockande, för moderatledaren Ulf Kristersson att bilda regering. Stefan Löfven kan mycket väl efterträdas av – Stefan Löfven. Det som krävs är att något av oppositionspartierna lägger ner sina röster.

Regeringens problem är att dess underlag inte bygger på samarbete, utan fiendeskap, mot Sverigedemokraterna.

Pilgrimsvandring är på frammarsch i Sverige

Samhälle. Människan har i alla tider vandrat till heliga platser. Det är något som får oss att ge oss iväg i... torsdag 5/8 05:00

Visa respekt för dem som väljer bort vaccination mot covid-19

Ledare Obligatorisk vaccinering mot covid-19 för alla invånare och vaccinkrav för alla som vill ha ett... torsdag 5/8 00:10

Vi behöver mycket kärlek ur stammen för att vara Guds träd tillsammans.

Inför söndag I juli var jag med på missionsbåten Shalom i Kalmarsund under några fantastiska dagar med sol,... torsdag 5/8 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier