Herren skall bevara din utgång och din ingång från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:8

Världen idag

Transferstationen för Nord Stream 1 i Lubmin, Tyskland. Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Nord Stream en mardröm i Östersjön

Ledare · Publicerad 00:00, 29 sep 2022

Såväl danska som svenska regeringen och försvarsledningen kan slå fast att medvetna handlingar ligger bakom de tre upptäckta läckagen från de omdiskuterade gasledningarna Nord Stream 1 och 2.

Trots att den avgående svenska statsministern Magdalena Andersson (S) med emfas hävdar att det inte handlar om ett angrepp på svenskt territorialvatten och mot svenska mål, är det ändå just detta sabotagen utstuderat nog kan vara ämnade till.

När man från den ryska auktoritära regimen uttrycker sitt stora allvar över det inträffade – och säger sig inte vilja utesluta någon teori – kan sabotagen samtidigt användas som intäkt från rysk sida för en marin militär närvaro längs hela Nord Stream-ledningarna, detta för att ”skydda” anläggningarna.

Så kan de medvetet ondskefulla sprängningarna leda till ett mardrömslikt försök från Putin-regimen att dela Östersjön – genom att flytta fram den marina ryska närvaron till själva gränsen för danskt och svenskt territorialvatten intill Bornholm och Gotland. Dessutom inne på de två nordiska ländernas ekonomiska zoner.

Allt tillhör oss – om karismatik och liturgi

Ledarkrönika Varje gång himlen möter jorden uppstår en kombination av det som är gudomligt fullkomligt och det... torsdag 9/2 00:10