När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Lördagens bombangrepp mot två oljeanläggningar i Saudiarabien riskerar att bli en tändande gnista som kan utlösa ännu allvarligare konsekvenser i både regionen och i världen, skriver Per Ewert. Foto: TT

Livsfarlig spänning mellan Saudiarabien och Iran

Ledare · Publicerad 00:00, 18 sep 2019

Helgens bombangrepp mot oljeanläggningar i Saudiarabien kom – bokstavligt talat – som en blixt från klar himmel. Samtidigt riskerar den att bli en tändande gnista som kan utlösa ännu allvarligare konsekvenser i både regionen och i världen.  

Konflikten mellan de två regionala stormakterna Saudiarabien och Iran har i tysthet växt sig allt starkare under det senaste årtiondet. Insatserna för två så starka länder att gå i öppet krig är alltför höga, så konflikten har därför utspelats via ombud, med ekonomiska vapen i Qatar, eller med fruktansvärda krigshändelser i Jemen.

Även kriget i Syrien bär inslag från den underliggande konflikten mellan regionens största sunnimuslimska och shiamuslimska regim.

Israel höll i går omval, och den regering som förhoppningsvis snart kan komma på plats måste direkt ta tag i rodret på denna utomordentligt svåra kryssning mellan Skylla och Karybdis, för att travestera Homeros Odysséen.

Dels måste man hantera hotet från Iran, som upprepade gånger har visat att man önskar förinta staten Israel, och samtidigt måste man klara det månghövdade hotet från de mer närbelägna sunnimuslimska länderna. Här har devisen ”Min fiendes fiende är min vän” återigen skapat ett oväntat samarbete, där Saudiarabien – i syfte att hålla tillbaka Iran – har inlett en inofficiell samverkan med den lilla judiska staten, som man officiellt beskriver som dödsfiende.  

Växande underliggande spänningar har en förmåga att förr eller senare explodera. Så var det i Europa på 1600-talet, där konflikten inleddes på ett religiöst plan, men snabbt eskalerade till ett vanligt stormaktskrig – tydligast illustrerat av att det katolska Frankrike gick samman med det protestantiska Sverige.

Det är en skräckinjagande men verklig risk att de senaste tio årens krigshandlingar i Irak, Syrien och Jemen skulle kunna eskalera till en modern variant av Trettioåriga kriget mellan de två stormakterna, som också är informella ledarnationer för var sin gren av islam. Visst finns sunni och shia med som en särskiljande ingrediens i konflikten, men i praktiken kan den politiska maktkampen ändå vara den starkaste motivationen för att eskalera läget ytterligare. 

De Iranstödda rebellerna i Jemen har visserligen tagit på sig lördagens drönarbombning, men få tror att de skulle klara en så välkoordinerad operation på egen hand. Men varför skulle Iran göra ett sådant direkt tillslag och riskera ett större militärt motangrepp från saudierna, och kanske även från USA?

Kanske är det en ökad känsla av desperation som kan ha lockat den iranska regimen att drastiskt höja insatsen. Den numera åldrige Ayatollah Khamenei söker sin efterträdare som högste ledare, men ännu har ingen självklar kandidat utkristalliserat sig.

Donald Trumps åtskruvade sanktioner mot Iran har också gett resultat: Landet lider både en ekonomisk och – som de ser det – andlig kris. Sanktionerna tär på finanserna, och politiker beklagar sig nu öppet över att så många iranska muslimer blir kristna. Det skakar i den muslimska stormakten.

Krigshotet i regionen har redan tidigare varit skyhögt; nu har det höjts ytterligare. Det är möjligt att antingen sunni eller shia, antingen Saudiarabien eller Iran, om fem, tjugo eller hundra år kommer att stå som vinnare i ett storkrig. Men offren på vägen skulle vara enormt många.

Det ligger ett tungt ansvar över världen, och inte minst USA, att dels försöka undvika ett fullskaligt krig mellan de två stormakterna, dels försöka puffa minst en av dem – gärna båda – i riktning mot ökade mänskliga rättigheter och demokrati.

Det är sannerligen ingen enkel formel att lösa.

Kanske är det en ökad känsla av desperation som kan ha lockat den iranska regimen att drastiskt höja insatsen.

Solen gick ner för sista gången

Vardag I går, tisdag, gick solen upp över Kiruna för sista gången. I år. Nu råder polarnatt fram tills efter nyår. onsdag 11/12 11:00

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00

Israeliska framsteg i kampen mot svår cancer

Forskning. Israeliska forskare kan ha hittat en effektiv behandling mot bukspottkörtelcancer, som hittills varit en ökänt svårbehandlad cancerform. En studie... tisdag 10/12 18:00

Allt fler svenskar är emot EU-medlemskapet

Politik. Andelen svenskar som är emot EU-medlemskap ökar och låg på 15,6 procent i den senaste mätningen av Statistiska centralbyrån (SCB). I den tidigare... tisdag 10/12 15:59

Isbrytarna är redo för vintern

Vardag Den riktiga vintern nalkas, också för landets isbrytare. Sjöfartsverket har utfärdat isklassningsrestriktioner som gäller från och med idag, lördag,... måndag 9/12 07:00
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Företagande kan vara ett sätt att manifestera Guds rike.

Arbetslivskrönika Samhället har förändrats enormt de sista tvåhundra åren. Det gör att kyrkans roll i samhället också måste förändras. Evangeliets budskap är...

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

Församlingsliv Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton...